POLITIKA

Dodik: Bošnjaci žele da raščiste stvari s Hrvatima, a onda da pređu na RS kroz koncept ''jedan građanin, jedan glas''

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u Sarajevu radi zbog interesa srpskog naroda

Milorad Dodik

Avaz.ba/ATV

5.6.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je krajnji cilj blokade formiranja vlasti na nivou BiH intervencija međunarodne zajednice i da budu delegitimisani srpski i hrvatski nacionalni interesi čime bi kao dominantna bila postavljena volja bošnjačke političke elite koja bi određivala kako će se razvijati situacija u BiH.

- Oni ne mogu da podnesu da postoji RS i srpska politička volja, a pogotovo ne mogu da podnesu Milorada Dodika. Ne mogu da podnesu ni Dragana Čovića i HDZ BiH koji jasno kažu da ih neće više majorizirati. Odjednom Čović koji se brani od majorizacije, koja je prisutna svakodnevno u Federaciji BiH, postaje problem i onda neko kaže da smo svi zajedno problem. Ne može se voditi politika na bazi majorizacije - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci žele da raščiste stvari sa Hrvatima, a onda da pređu na RS kroz koncept jedan građanin jedan glas.

- Bošnjaci bi kao većina u BiH, kada bi srušili RS, FBiH i kantone, te kada bi BiH bila sastavljena od općina, izabrali svoje Srbe i Hrvate, postavili ih u Sarajevu i ne bi bilo nikakve mogućnosti zaštite srpskih nacionalnih interesa, a to znači i zaštitu kulture, vjere, pisma, jezika i svega drugog što pripada identitetu našeg naroda - rekao je Dodik za ATV.

Dodik je ocijenio da je RS imala veću štetu nego korist i od Vijeća ministara u tehničkom mandatu i da se to vidjelo u pričama o paravojsci i drugim sličnim stvarima.

- Mi bismo voljeli da Vijeće ministara vrlo brzo počne da radi, da korenspondira sa Predsjedništvom, da rade oba doma Parlamentarne skupštine BiH i da pokušamo da dođemo do konsenzusa bar na važnim pitanjima - poručio je Dodik.

Smatra da se s druga dva člana Predsjedništva mimoilazi u pokušaju da naprave nešto pozitivno, te da pokušaji o rješavanju otvorenih tema i problema propadaju. Objasnio je i zašto je kazao da je završio odnose s Komšićem.

- Narodi u BiH su uvijek bili na različitim stranama u historijskim procesima i to je ušlo u odnose među ljudima, ali pred nama je prvi cilj da osiguramo mir i stabilnost i to činimo. Mi nismo doprinijeli eskalaciji nasilja svih ovih godina, bez obzira što su pokušavali da eliminacijom naših politika eliminištu RS. Došli smo u poziciju da Srbi u Vijeću ministara i u izvršnim tijelima na nivou BiH ne budu legitimno predstavljeni - rekao je Dodik.

On je poručio da je BiH izvedena zemlja i da su njeni glavni faktori po Ustavu i Dejtonskom sporazumu dva entiteta i tri naroda, ali da se to ne uvažava.

- Narodi su izabrali svoje predstavnike i time je sve završeno. Treba formirati vlast na nivou BiH koju će predstavljati legitimno izabrani predstavnici konstitutivnih naroda, iako je neko odlučio suprotno - kaže Dodik.

Rekao je da je i da su razgovori s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem nikud ne vode, što se, kako je kazao, pokazalo i  na  posljednjem o formiranju vlasti.

- Ti razgovori nikuda ne vode. Bošnjaci su izabrali da nema formiranja vlasti na nivou BiH i naveli kao razlog neusvajanje Akcionog plana za članstvo u NATO. Oni to forsiraju jer je Turska članica NATO-a. NATO je u proteklom ratu bio na strani Bošnjaka i to njih motiviše za tu priču - naveo je Dodik.

On je istakao da radi u Sarajevu prvenstveno zbog odgovornosti prema RS, srpskom narodu i SNSD-u.

- To me obavezuje da afirmišem interese RS i Srba. Mi Srbi u BiH moramo da politički rješavamo srpsko nacionalno pitanje u BiH koje je napadnuto. Moj rad u zajedničkim institucijama treba gledati kroz prizmu odgovornosti prema RS i srpskom nacionalnom i državnom program - rekao je Dodik.

Dodik je poručio je da stav RS o vojnoj neutralnosti neće biti promijenjen i da nema političkog predstavnika tog entiteta koji bi zarad formiranja vlasti na nivou BiH i učešća u njoj prekršio rezoluciju Narodne skupštine RS kojom je proglašena neutralnost.

- Ja to sigurno neću učiniti - rekao je.

Prema njegovim riječima, Hrvati žele članstvo u NATO, ali oni razumiju stvari i insistiraju na tome da prioriteti budu obrnuti i da prvo bude formirana vlast, a potom će svakako biti razgovarano i o NATO-u.

- Razumljivo je što Bošnjaci i Hrvati žele realizaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), ali i Srbi moraju biti shvaćeni kada ne žele članstvo u ovom savezu. NATO nije i ne smije biti tema evropskog puta BiH - poručio je Dodik.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.