JER MI JE STALO

Čibukčić: Sijaset je načina na koje pojedinac može doprinijeti smanjenju emisije štetnih plinova u zraku

Kazne za bahato ponašanje prema prirodi i okolišu

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić

N. Čeremidžić

5.6.2019

Zagađenje zraka odgovorno je direktno za jednu od pet preranih smrti u gradovima zapadnog Balkana, navode preliminarni rezultati izvještaja Odjela Ujedinjenih naroda za okoliš, saopćeno je iz UN-a.

Već 47 godina na današnji dan se obilježava Svjetski dan okoliša nakon odluka Ujedinjenih naroda. Ove godine maksima UNDP-a i Fonda za zaštitu okoliša FBiH je "Pobijedimo zagađenja zraka".

- Bosna i Hercegovina je daleko od standarda kada govorimo o čistoći zraka - kazao je za Avaz.ba direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.

Svake godine, posebno u zimskom periodu, u većini gradova ponavlja se isti problem - problem povećanog zagađenja zraka. Čibukčić smatra da pojedinac najviše može doprinijeti poboljšanju.

- Mali broj nas se zapita koliko nam je sijalica bespotrebno upaljeno u kući. Mali broj nas se zapita koristimo li valjane potencijale za zagrijavanje stanova ili koristimo neke stare neprihvatljive načine zagrijavanja prostora - istakao je Čibukčić.


Veliki broj automobila na ulicama jedan je od ključnih zagađivača, ističe Čibukčić i dodaje da češćim korištenjem javnog prijevoza možemo doprinijeti čistijem zraku. Također, smatra da bi uvođenjem plina u vozila gradskog prijevoza bio postignut značajan napredak.

- Sijaset je načina kako mi možemo doprinijeti smanjenju emisije štetnih plinova u zraku. Mi kao društvo moramo činiti istinski napor kada je u pitanju zaštita životne sredine, jer ovo što se sada dešava daleko je od onih standarda koje zagovara EU - naglasio je Čibukčić.

Jedan od uvjeta za dobivanje kandidatskog statusa za BiH su i dva poglavlja koja se tiču energetske efikasnosti i okoliša, podsjetio je Čibukčić.

- To je poglavlje 17., energetska efikasnost i poglavlje 27., vezano za okoliš. Ta dva poglavlja će činiti jedan jako dobar zamajac da imamo solidnu zakonsku osnovu, a nakon toga i konkretne korake, koji će nas dovesti do zaštite životne sredine - pojasnio je Čibukčić.

Posebno je napomenuo da će evropski standardi biti korišteni i kada je riječ o kaznama za prekršioce, koji se bahato budu ponašali prema prirodi i životnoj sredini.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša iskazao je zahvalnost svim aktivistima i nevladinim organizacijama koji na razne načine daju doprinos zaštiti životne sredine, kao i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, ali i Fondu za zaštitu životne sredine RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.