NAKON PISMA

Crnadak zahvalio Čeferinu za brzu reakciju zbog zastave s ljiljanima

Arhiv

Fena

5.6.2019

Nakon pisma koje je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak uputio predsjedniku UEFA-e Aleksandru Čeferinu zbog pogrešne zastave BiH na postolju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, Čeferin je reagirao na dan finalne utakmice. 

U odgovoru ministru Crnatku koji je poslan na dan finalne utakmice UEFA Lige Evrope - 29. maja Čeferin se izvinjava svima onima u BiH koje je pogrešna zastava na peharu uvrijedila.

Predsjednik UEFA-e je potvrdio u pismu koje je stiglo u MVP BiH diplomatskim putem da će slučaj biti riješen do finalne utakmice, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Nakon što se u medijima pojavila fotografija trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojoj se nalazi zastava BiH s ljiljanima, Crnadak je uputio hitan dopis u kojem je naveo da se radi o zastavi koja simbolizira samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH.

Ministar je naveo da u BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali te da je zastava na postolju pehara korištena tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Podsjetio je da je BiH zvaničnu zastavu dobila 1998. godine i zamolio da se prije finalne utakmice ona utisne u postolje pehara.

Crnadak je zahvalio Čeferinu za razumijevanje i brzu reakciju, uz želju za nastavak i unapređenje sportske saradnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.