REAKCIJE Saopćenje Upravnog odbora Udruženja "BH novinari"

Napad na novinare u Mostaru je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu

Najoštrija osuda fizičkog napada i ugrožavanja sigurnosti novinarke "Dnevnog avaza" Melihe Smajkić iz Mostara te verbalnih prijetnji novinarima portala Klix i Bljesak

Avaz.ba
05.06.2019 17:34

Nedopustivo onemogućavanje novinara u obavljanju profesionalnih zadataka

Upravni odbor Udruženja/udruge "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad i ugrožavanje sigurnosti novinarke ''Dnevnog avaza'' Melihe Smajkić iz Mostara te verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix i Bljesak.   

- Napad se desio jutros u Mostaru, dok su novinari pokušavali prikupiti materijal za izvještaj o bacanju eksplozivne naprave na porodičnu kuću i poslovni objekt porodice Husić. Tom prilikom vlasnici mesnice Husić su, uz verbalne prijetnje novinarskim ekipama, na nedozvoljen način oduzeli telefon novinarki Melihi Smajkić i prisilili je da izbriše snimljeni materijal.  

Upravni odbor "BH novinara" ocjenjuje nedopustivim onemogućavanje novinara u obavljanju profesionalnih zadataka i posebno brutalan oblik zastrašivanja i ugrožavanja njihove sigurnosti. Istovremeno, napad na novinare u Mostaru je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i poduzimanje zakonskih mjera prema porodici Husić, čiji su članovi na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija. 

Upravni odbor ''BH novinara'' podsjeća kako novinari i fotoreporteri imaju pravo snimati događaje od javnom značaja, uključujući i kriminalne napade na imovinu građana i privrednih subjekata. U ovom konkretnom slučaju, novinari su snimali s javne površine i izvan prostora zaštićenog policijskim trakama, zbog čega se burna reakcija porodice Husić i fizički napad na novinare ne mogu ničim opravdati.   

U tom kontekstu Upravni odbor ''BH novinara'' i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od policije Hercegovačko–neretvanskog kantona i Policijske uprave Mostar profesionalnu i hitnu istragu o ovom slučaju, posebno okolnosti fizičkog napad na novinarku Smajkić i namjerno oštećenje njenih novinarskih materijala te da izvijeste bh. javnost o mjerama koje su poduzeli prema napadačima - kaže se u saopćenju Upravnog odbora Udruge/udruženja "BH novinari".

Komentari

NA VRH