POLITIKA

Dodik se sastaje sa Lavrovom: Džaferović upozorio da putuje bez odluke Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH boravi u višednenvoj posjeti Rusiji

Ilustracija. Arhiv

I.K./Avaz.ba

5.6.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas iz Sankt Peterburga da će na predstojećem sastanku sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim razgovarati o saradnji Republike Srpske i BiH sa Rusijom, o globalnim i regionalnim pitanjima, a ranije je najavljeno da će biti govora i u vezi sa gasom i odvajanju kraka ruskog gasovoda "Turski tok" za Republiku Srpsku, kao i izgradnji gasne termoelektrane. 

Dodik je istakao da će Lavrova upoznati i sa zastojima u formiranju vlasti na nivou BiH. 

- To šteti rejtingu BiH u svijetu i, umjesto da pričamo o nekim važnim investicijama i slično, moram trošiti vrijeme da objašnjavam zašto je neko odlučio ignorirati formiranje vlasti - izjavio je Dodik. 

Inače, Dodik boravi u višednevnoj posjeti Sankt Peterburgu, gdje će učestvovati na Međunarodnom ekonomskom forumu, pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. 

On bi se sutra trebao sastati i sa predstavnicima Katara sa kojima će razgovarati o saradnji i mogućim investicijama, ali i sa rukovodstvom Sankt Peterburga. S tim u vezi biće potpisana i "Mapa puta" aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i RS za period od 2019. do 2021. godine.  

Džaferović upozorio: Dodik putuje bez odluke Predsjedništva BiH

Komentirajući Dodikovu najavu da će tokom boravka u Rusiji obnoviti dogovor u vezi sa gasom i odvajanju kraka ruskog gasovoda "Turski tok" prema RS, Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH istakao je kako "entiteti tu ne mogu uraditi ništa, jer je gasna infrastruktura u nadležnosti države".

Iz medija sam obaviješten da Dodik putuje na ekonomski forum na kojem će, kako je rekao, razgovorati o konekciji BiH i Turskog toka. O tome jeste bilo govora prilikom posjete Ankari početkom maja ove godine, ali sve je ostalo na tome - kazao je Džaferović. 

Džaferović je istakao i kako Dodik putuje u Sankt Peterburg bez odluke Predsjedništva BiH i bez usaglašenih stavova na državnom nivou o izgradnji gasovoda.













Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.