SUD BIH

Suđenje za zločin u Velikom parku: Svjedok poznavao Šoka i Rogaticu

Elvedin Gadžo, bivši pripadnik jedinice Jusufa Juke Prazine, poznavao dvojicu optuženih

Avaz.ba

6.6.2019

Vikić ispred Suda BiH. S. Saletović

Elvedin Gađo, bivši pripadnik jedinice Jusufa Juke Prazine, jučer je u nastavku suđenja za zločin u Velikom parku u Sarajevu kazao da je poznavao optužene Nermina Uzunovića zvanog Šok i Senaida Čovčića zvanog Rogatica.

Svjedok je ispričao da se priključio jedinici Juke Prazine 11. maja  1992. godine i da je bio vozač. Naveo je da su bili smješteni u obdaništu „Iskrica“, dok je Prazina bio u drugom obdaništu u Skerlićevoj ulici.

Gadžo je rekao da je Šoka upoznao u „Iskrici“, gdje je dolazio povremeno. Rogaticu je, kako je rekao, također poznavao, ali ga danas ne bi mogao prepoznati.

Na pitanje odbrane Čovčića, Gadžo je rekao da je u jedinici možda bila još jedna osoba s nadimkom Rogatica. Kazao je i da nema saznanja da je Čovčić počinio neko nedjelo.

Svjedok Pero Arar kazao je da je 1993. godine u jednom od stanova u zgradi u kojoj je živio u Mostaru stanovao Rogatica sa suprugom i djetetom. Arar je pojasnio da ga je prepoznao na fotografiji i dodao da ga i danas ponekad viđa u Mostaru.

Odbrane su prigovorile na relevantnost iskaza svjedoka. Pušinin branilac Nikica Gržić kazao je da svjedok Arar govori o Mostaru i 1993. godini, a da se optužnica odnosi na Sarajevo 1992. godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. juli.

U predmetu "Veliki park", osim Dragana Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Senaid Čavčić ime je promijenio u Mladen Čovčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.