MINISTARSTVO ODBRANE

General Mašović naredio da se sve lokacije OSBiH obilježe u skladu s Pravilom službe

Indikativno je da je RTRS prije tri dana propagandistički problematizirao informacije da vojnici Trećeg RS puka moraju skinuti obilježja Nemanjića

Generalpukovnik Senad Mašović izdao naređenje. Arhiv

M. K.

6.6.2019

Ministarstvo odbrane (MO) BiH potvrdilo je danas da je tabla na ulazu u kasarnu „Miloš Obilić“ na Palama jutros oskrnavljena dodavanjem imena i simbola odavno već ugašene Vojske Republike Srpske.

Kako je saopćeno iz MOBiH, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović izdao je naređenje za poduzimanje mjera i radnji da obilježja na svim vojnim lokacijama uspostavljenim odlukom Predsjedništva BiH budu u skladu s Pravilom službe OSBiH. 

- Kontrolom unutar sistema odbrane identificirano je više lokacija Oružanih snaga BiH koje nisu obilježene u skladu s tačkama 74. i 75. Pravila službe OSBiH. S tim u vezi, načelnik Zajedničkog štaba izdao je naređenje da se što hitnije poduzmu mjere i radnje da obilježja na svim vojnim lokacijama, uspostavljenim odlukom Predsjedništva BiH, budu kako je to propisano u tačkama 74. i 75. Pravila službe OSBiH.  

U narednom periodu Zajednički štab Oružanih snaga Bosne i Hercegovine će nastaviti vršiti redovne i vanredne kontrole lokacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te poduzeti mjere i radnje da se sve identificirane nepravilnosti otklone i uspostave u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima – saopćeno je iz MOBiH.

S druge strane, indikativno je da je RTRS samo tri dana prije ovog incidenta na svoj način izvijestio o tobožnjem „skandalu da su vojnici Trećeg RS puka natjerani da skinu obilježje te jedinice, amblem s krunom Nemanjića“. Ovaj javni servis manjeg bh. entiteta očigledno je napravio uvod u današnji incident pričom „kome smetaju srpska obilježja i nazivi“ te navodima da je s ulaza u kasarnu skinuta tabla s nazivom “Miloš Obilić”.

RTRS za sve je optužio „osione bošnjačke oficire i podoficire", a propaganda je dodatno raspirena izjavom srpskog generala Gojka Kneževića, inače Mašovićevog zamjenika, koji je stao u zaštitu vojnika Trećeg puka i njihovog "prava" da nose obilježja Nemanjića.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.