POLITIČKE IGRE

Kome odgovara blokada institucija: Evo kakvu su zavjeru, tvrde u SNSD-u, spremili SDA i SDS

Izetbegović i Bosić: U SNSD-u tvrde da žele Šarovića za novog mandatara u Vijeću ministara

A. Ču. / Avaz.ba

6.6.2019

SDS i SDA su pripremili zavjeru prema kojoj će predsjedavajućeg Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića iz SDA zamijeniti Mirko Šarović iz SDS-a. 

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je za Srnu da se sprema zavjera kada je u pitanju predsjedavajući Vijeća ministara.

Kovačević je istakao da SDS i SDA zajedno pozivaju na konstituiranje svih komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH i da jedino te dvije stranke za blokadu, odnosno nerad institucija optužuju SNSD.

- To čine iz razloga što su pripremile zavjeru, odnosno prevaru koja se ogleda u tome da će Denis Zvizdić uskoro, kada preuzme predsjedavanje Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH, proglasiti da je u nemogućnosti da vodi Vijeće ministara. Potom će, u skladu s članom 32. Zakona o Vijeću ministara, predsjedavanje preuzeti Mirko Šarović. Taj scenarij ne smije da se dogodi i to je potpuna prevara birača i građana u RS koji su na izborima rekli ko treba da čini vlast - naglasio je Kovačević.

On je upozorio da u nefunkcioniranju BiH Mladen Bosić, SDS i ljudi iz SDA vide priliku za promjenu Dejtonskog sporazuma, za razliku od svih drugih političara iz RS koji u tome vide šansu za Republiku Srpsku.

- Bosić, SDS i SDA to vide na način da će tom novom i strašnom pričom biti oštećena samo Republika Srpska, koja u ovakvoj BiH jedina pokazuje sposobnost da funkcionira i da nesmetano rade sve njene institucije - kaže Kovačević.

On je rekao da Bosić govori o navodnom novom Dejtonu poslije sesija koje je imao u Berlinu.

- Na tim sesijama je na najpogrdniji mogući način govorio o Republici Srpskoj kao o najstrašnijem mjestu u svijetu, iako svi znamo da to nije istina. Podsjećam Bosića i njih u SDS-u da je razlika između SNSD-a i SDS-a što je SNSD 1998. godine imao dva poslanika, a oni dva poslanika imaju danas - istakao je Kovačević.

Bosić je ranije izjavio da u njemačkom Bundestagu zagovaraju novi Dejton, a da predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ne vidi tu opasnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.