GODIŠNJICE

Sjećanje na Zilhada Ključanina: Zavrtio je nešto novo, odškrinuo vrata novim tematima, drugačije ispisanim, i otišao

Umro je na današnji dan 2016., u 56. godini, od srčanog udara

Ključanin: Umro na današnji dan 6. juna 2016. godine. Arhiv

M. K.

6.6.2019

Bosanskohercegovački književnik Zilhad Ključanin umro je na današnji dan, 6. juna 2016. godine, u 56. godini od srčanog udara. 

Zilhad Ključanin je rođen 5. 3. 1960. godine u Trnovi kod Sanskog Mosta. Sahranjen je 9. juna 2016. u Sarajevu, gdje je i živio. 

- Zavrtio je nešto novo, odškrinuo vrata novim tematima, drugačije ispisanim, i otišao - zapisala je Mirsada Šarić na stranici Bibliotekagradacac.ba u znak sjećanja na ovog, jednog od najvažnijih bh. pisaca, koji je ostavio neizbrisiv trag u bh., ali i svjetskoj književnosti.

Studij filozofije i sociologije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je književno-teorijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao u Sarajevu. Ključanin je pisao poeziju, prozu, drame, književne kritike, eseje i novinske tekstove. Objavio je niz romana: „Dom Aurore Borealis“, „Čarobnjak vode“, „Šeherzadina djeca“, „Švedsko srce moje majke“, „Četiri zlatne ptice“, „Šehid“, „Čuješ li što niko ne čuje“, „Koliko je srce u mrava“, te knjiga poezije: „Sehara“, „Mlade pjesme“, „Pjesme nevinosti“, „Kad puknu pupoljci“, „Nikad nisam bio u Bosni“, „Lažne trudnice“ „Vikendica“ i „San urednog čovjeka“. Objavio je dvije drame „Muholovac“ i „Šehid“.

„Šehid“ je nekoliko godina zaredom bio jedno od najčitanijih djela u BiH, prevođen na brojne svjetske jezike. Drama "Šehid" premijerno je izvedena 7. decembra 1999. u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica u režiji Slobodana Stojanovića. Drama "Muholovac" imala je premijeru 28. februara 2008. u Kamernom teatru u Sarajevu u režiji Aleša Kurta. 

Drama "Švedsko srce moje majke" premijerno je izvedena 2009. u BNP-u Zenica, u režiji Aleša Kurta. Osim 40 knjiga, Ključanin je autor i sedam zbirki priča, četiri drame, filmskog scenarija za film „Hiljadarka“. 

Bio je dobitnik niza književnih nagrada, među kojima su "Slovo Gorčina", „Zija Dizdarević“, „Alija Isaković“, "Skender Kulenović"...      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.