DISKUSIJE

Vigemark: Želimo građanima ukazati kako mogu preuzeti inicijativu i unaprijediti svoje živote

Tokom juna razgovori će biti upriličeni u Grudama, Nevesinju i Odžaku

Lars-Gunar Vigemark. Arhiv

L.Đ./Avaz.ba

6.6.2019

Više od 100 poduzetnika, privrednika, predstavnika organizacija civilnog društva, akademske zajednice, mladih, prisustvovalo je danas na debati u Banjoj Luci o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Treća od devet planiranih javnih debata o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU održana je danas u Banjoj Luci. Debate se organiziraju širom zemlje u okviru projekta ''prEUzmi inicijativu'', koji je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR).  

- Danas smo ovdje da čujemo zabrinutosti građana, ali i to šta im EU znači. Želimo im ukazati kako mogu preuzeti inicijativu i unaprijediti svoje živote kroz proces evropskih integracija i primjenom standarda koje mi imamo u EU. Time ćemo osigurati da više ljudi osjeti pozitivne efekte, kako ovdje, u Banjoj Luci, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Građane najviše interesiraju ekonomska situacija, zapošljavanje, obrazovanje, zdravstveni sistem, kao i sigurnosti i bolja budućnost - poručio je Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, koji je bio domaćin današnje dinamične debate.

Zanimljiva pitanja građana mogla su se čuti tokom diskusije kojoj je prisustvovalo više od 100 poduzetnika, privrednika, predstavnika organizacija civilnog društva, akademske zajednice, kao i mladih.

Nakon debate, učesnici su posjetili i informativno-edukativni sajam na kojem su predstavljeni projekti koje finansira EU, a koji izravno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica. 

Tokom juna javne debate će biti upriličene u Grudama, Nevesinju i Odžaku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.