ISTRAŽIVANJE

Bosni i Hercegovini prijeti cyber kriminal, opasnost od terorizma manja nego u Evropi

Predstavit će je na Svjetskom mirovnom forumu

Ilustracija

V. D./Avaz Sport

6.6.2019

Evropski parlamentarni istraživački servis (EPRS) objavio je početkom sedmice studiju pod nazivom "Mir i sigurnost u 2019. godini", koja će biti predstavljena na Svjetskom mirovnom forumu, koji se ovog vikenda održava u Normandiji povodom obilježavanja godišnjice iskrcavanja savezničkih vojnika u Francusku.

Na više od 100 stranica ovaj izvještaj obuhvatio je sve aspekte koji utječu na sigurnost u savremenom svijetu, od klimatskih promjena, terorizma, energetskih prijetnji, hibridnog rata. U izvještaju se, osim globalnih, analiziraju i sigurnosne prijetnje, stvarne i potencijalne, koji ugrožavaju pojedine države. 

Bosna i Hercegovina se u ovom izvještaju spominje na nekoliko strana, uglavnom u kontekstu sigurnosnih izazova u regionu zapadnog Balkana. 

U sigurnosnom smislu BiH je nestabilna država koja je ranjiva zbog brojnih unutrašnjih i vanjskih prijetnji i faktora njene destabilizacije. 

Za Bosnu i Hercegovinu se, također, konstatira da je energetski prilično sigurna, jer je ovisna o uglju koji čini osnovnu sirovinu za 67 posto energije.

Na Normandija Indexu, koji procjenjuje sigurnost svjetskih zemalja, Bosna i Hercegovina je rangirana na 37. mjesti. Uprkos tom dobrom rezultatu, piše u analizi, BiH se smatra rizičnom zemljom. Kao faktor sigurnosti navodi se da je od 2004. godine u Bosni i Hercegovini stalno prisutno nekoliko stotina pripadnika evropskih vojnih snaga EUFOR.

Najveća sigurnosna prijetnja, prema izvještaju Evropskog parlamentarnog istraživačkog servisa (APRS), dolazi iz sfere ''cyber securityja". Na drugom mjestu su prijetnje "raspadom zemlje", a na trećem je ekonomska kriza. U BiH je ozbiljno ugrožena i sloboda medija, a značajnu prijetnju sigurnosti zemlje predstavljaju klimatske promjene.

Terorizam ne samo da nije ozbiljna sigurnosna prijetnja za BiH, prema izvještaju, nego je ona manja od terorističkih opasnosti kojima je izložena Evropska unija.

U izvještaju se u nekoliko navrata navodi kako je BiH, kao i druge zemlje zapadnog Balkana podložna štetnom i antievropskom utjecaju Rusije, kao i Turske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.