REAKCIJE

Nakon Komšićeve optužbe, oglasio se Galić: Ne možemo riješiti izuzetno složeno stanje na granici

Dodao je kako je neophodno jačanje operativnih kapaciteta ove agencije, posebno u nabavci sofisticirane specijalističke opreme za nadzor granice, kao i angažman većeg broja institucija

Željko Komšić i Zoran Galić

L.Đ./Avaz.ba

6.6.2019

Željko Komšić je jučer optužio Graničnu policiju BiH da je “pod utjecajem HDZ-a BiH, kao sestrinske stranke HDZ Hrvatske, te da zbog toga maksimalno štiti granicu prema Hrvatskoj, umjesto zaštite granice BiH sa Srbijom, odakle migranti ulaze u našu zemlju”.

- Imamo situaciju da migranti relativno lako uđu u Bosnu i Hercegovinu, ali ne mogu izaći iz zemlje. Stvara se dojam kao da naši susjedi namjerno gomilaju migrante u Bosnu i Hercegovinu - izjavio je Komšić. 

Na ovu izjavu reagirao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić, koji je za HMS istakao kako su te tvrdnje neprovjerene, paušalne i neosnovane.

Podsjetio je kako je Granična policija BiH bezbroj puta upoznavala nadležno ministarstvo i Vijeće ministara BiH, da joj za obavljanje redovnih poslova, bez složenog stanja s ilegalnim migrantima, nedostaje 360 policijskih službenika.

- Od kraja 2017. godine s evidentnim manjkom policijskih službenika provodimo pojačane mjere na granici, posebno na istočnom i sjeveroistočnom dijelu, gdje je evidentiran i najveći broj pokušaja i ulazaka migranata iz Srbije i Crne Gore - naglasio je Galić.

On je u izjavi za HMS naglasio kako su upravo na ovo područje preraspoređeni policijski službenici iz drugih organizacijskih jedinica, a i sva podrška u službenicima koju GPBiH dobiva od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istragu i zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova RS je na istočnom dijelu granice, gdje službenici, u koordinaciji s pripadnicima GPBiH, sprečavaju ilegalne prelaske državljana zemalja visokog migracijskog rizika. 

- Samo u prvih pet mjeseci 2019. godine spriječeno je oko 5.000 ilegalnih prelazaka državne granice, ali je evidentno da se povećava i broj ilegalnih migranata unutar BiH, na što smo mi kao policijski organ upozoravali pravovremeno ističući da Granična policija BiH s postojećim materijalno-tehničkim kapacitetima i brojem službenika ne može riješiti izuzetno složeno stanje na granici - kazao je Galić te dodao kako pripadnici Granične policije BiH obavljaju granične provjere na 83 granična prijelaza u BiH, zbog čega samo 15 posto službenika mogu angažirati u nadzoru granice.

Da bi Granična policija mogla 24-satno pokriti istočni dio granice u dužini od 600 kilometara, bilo bi, ističe, neophodno više od 1.000 službenika, a trenutno imaju podršku od tek 124 službenika iz drugih policijskih organa. 

Zoran Galić napominje kako, s druge strane, Uprava za granice Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske raspolaže s oko 6.500 službenika i mnogo kvalitetnijom specijalističkom opremom i samim tim su u mogućnosti jače štititi vanjsku granicu Evropske unije. 

- I još jednom ističem da je prioritet Granične policije BiH sprečavanje ilegalnih ulazaka u BiH, ali ova policijska agencija je nadležna za nadzor i kontrolu granice ne samo na istoku već na čitavoj teritoriji BiH - napominje Galić. 

Dodao je kako je neophodno jačanje operativnih kapaciteta ove agencije, posebno u nabavci sofisticirane specijalističke opreme za nadzor granice, kao i angažman većeg broja institucija u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.