NA DANAŠNJI DAN

Isti dan kada je rođen Sejo Sexon poginuo je Dražen Petrović

1837. rođen Alojz Hitler (Alois Hitler), otac Adolfa Hitlera

Sučić: Bh. gitarista i osnivač rok benda "Zabranjeno pušenje"

S. M.

7.6.2019

Na današnji dan odigrali su se značajni događaji koji su zabilježeni u historji. Tako su 7. juna 1494. Portugal i Španija potpisali sporazum u Tordesiljasu o podjeli Novog svijeta. Istog dana 1861. godine u američkom gradu Njuorleansu izvedena prva predstava striptiza, dok su 1862. SAD i Velika Britanija potpisale sporazum o suzbijanju trgovine robljem.

Zanimljivo je i to da je 7. juna 1961. godine rođen Davor Sučić, poznat kao Sejo Sekson, bh. gitarista i osnivač rock benda "Zabranjeno Pušenje".

Na današnji dan:

1523. godine, nakon pobjede nad Dancima, Gustav Vasa proglašen, kao Gustav I, kraljem Švedske čime je ukinuta Kalmarska unija.

1837. rođen Alojz Hitler (Alois Hitler), otac Adolfa Hitlera.

1905. godine Norveški parlament (Storting) donio je odluku o raskidu unije sa Švedskom i svrgnuo s prijestolja kralja Oskara I koji se protivio toj odluci. Za novog kralja izabran je danski princ Karl (Carl) pod nazivom Hakon VII.

1921. godine otvoren je prvi parlament Sjeverne Irske.

1929. ponovo uspostavljen Vatikan kao Papska država u Rimu.

1935. godine umro je Ivan Vladimirovič Mičurin, ruski botaničar, najpoznatiji po eksperimentalnom križanju raznih poljoprivrednih kultura, kao i vlastitoj teoriji selekcije.

1939. godine britanski kralj George (Džordž) VI i kraljica Elizabeta došli su u posjetu SAD.

1942. godine, u toku Drugog svjetskog rata počeo je njemački napad na Sevastopolj.

1948. godine predsjednik Čehoslovačke Eduard Beneš podnieo je ostavku, jer nije želio da potpiše novi ustav prema kojem su komunisti preuzeli vlast u zemlji.

1973. godine kancelar Zapadne Njemačke Vili Brant doputovao je u Izrael, u prvu posjetu jednog zapadnonjemačkog lidera ovoj zemlji.

1975. godine rođen je američki košarkaš Alen Ajverson (Allen Ezail Iverson).

1981. izraelski avioni su razorili irački nuklearni reaktor "Osirak" blizu Bagdada.

1988. godine u Bangladešu ke islam proglašen državnom religijom, a jake policijske snage stavljene su u stanje pripravnosti da bi sprečile proteste protivnika ove odluke.



Petrović: Hrvatska košarkaška legenda

1990. godine Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao zabranu prodaje kompjutera i telekomunikacione opreme SSSR-u dok Moskva ne otpočne pregovore o nezavisnosti Litvanije.

1993. godine poginuo je Dražen Petrović, hrvatska košarkaška legenda.

1996. Vojna hunta Mjanmara (bivša Burma) donijela je zakon kojim je onemogućila rad Nacionalne lige za demokratiju, glavne opozicione partije pod vodstvom Aung San Su Či (Chi), dobitnice Nobelove nagrade za mir.

1999. godine u Indoneziji održani demokratski parlamentarni izbori, prvi put nakon 40 godina.

2000. - U Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke poginule 22 osobe, među kojima i jedan ministar, a oko 600 je ranjeno kada je bombaš-samoubica aktivirao eksploziv na proslavi Dana ratnih heroja u tom gradu.

2001. godine je bivši argentinski predsednik Karlos Menem stavljen je u kućni pritvor, zbog navodne trgovine oružjem.

1502. godine rođen Ugo Buonkompanjo, poznatiji kao papa Grgur XIII i začetnik gregorijanskog kalendara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.