SAOPĆENJA

OHR: Incko iznenađen odlukom Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća

On je, također, pozvao nadležne vlasti da nastave s revizijom Zakona kako bi se osiguralo da VSTV u budućnosti može raditi kao nezavisna i stručna institucija

Valentin Incko. AFP

L.Đ./Avaz.ba

6.6.2019

Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u BiH, iznenađen je odlukom Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), koja je odbila primjenu odredbi Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća. 

Ova odluka pruža u praksi nekažnjivost svim članovima Vijeća, poručili su danas iz OHR-a.

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je dodano kako je "takva situacija neprihvatljiva" tim više što Zakon predviđa suspendiranje člana Vijeća ukoliko je taj član suspendiran kao sudija, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Vijeća. 

- Sudije i tužioci koji su imenovani u Vijeće predstavljaju sudsku i tužilačku struku. Oni su članovi Vijeća upravo zato što su sudije ili tužioci i zato ih se prosuđuje prema standardima propisanima Zakonom o VSTV-u. Visoki predstavnik apelira na Vijeće da poduzme potrebne korake kako bi ispravilo ovu situaciju i ponovo izgradilo povjerenje javnosti u ovu krucijalnu instituciju. On je, također, pozvao nadležne vlasti da nastave s revizijom Zakona kako bi se osiguralo da Vijeće u budućnosti može raditi kao nezavisna i stručna institucija - saopćeno je iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.