REAKCIJE

Društvo hrvatskih novinara u BiH traži istragu i kažnjavanje počinilaca napada na novinare

Istražiti prijetnje upućene putem Facebooka

Saopćenje: Napad na novinare tretirati kao napad na službenu osobu. Arhiv

Avaz.ba / Fena

7.6.2019

Društvo hrvatskih novinara (DHN) u BiH najoštrije je osudilo prijetnje upućene kolegama novinarima "Dnevnog avaza", te portala Bljesak.info i Klix.ba, kao i nasilno oduzimanje telefona novinarki "Avaza" Melihi Smajkić.

Podsjetimo, napadi su se dogodili u mostarskom naselju Zalik dok su novinari snimali porodičnu kuću i poslovni objekt porodice Husić na koje je ranije bačena eksplozivna naprava.

DHN BiH traži od nadležnih organa da istraže sve okolnosti ovog slučaja te, u skladu sa  zakonskim propisima, kazni počinioce verbalnih prijetnji i nasrtaja na novinare i njihovu opremu. Društvo hrvatskih novinara također zahtijeva da se otkriju i procesuiraju osobe koje su novinarima prijetile putem Facebooka.

- Sloboda medija i prava novinara da izvještavaju o događajima od javnog interesa u temeljima su demokratskih društava, zaštićeni zakonima i međunarodnim konvencijama, koje je obvezna poštovati i Bosna i Hercegovina - saopćeno je iz Društva hrvatskih novinara u BiH.

Kako su u posljednje vrijeme učestale prijetnje, ali i fizički napadi na novinare, Društvo hrvatskih novinara u BiH pridružuje se zahtjevima za izmjene krivičnog  zakonodavstva, kojima bi se napad na novinare tretirao kao napad na službenu osobu u obavljanju dužnosti, stoji u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.