RAZGOVOR

Johanes Han za "Avaz": BiH gubi dragocjeno vrijeme na štetu svojih građana

Han: I EU treba sagovornike u BiH

Piše: S. KURT

7.6.2019

Johanes Han (Johannes Hahn), komesar Evropske unije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, kazao je u razgovoru za „Avaz“ da Bosna i Hercegovina gubi dragocjeno vrijeme na štetu svojih građana zato što političari odugovlače s formiranjem vlasti na državnom, ali i na federalnom nivou.

Nema vremena

- Zemlja bez vlade nije u poziciji da ponovo pokrene reforme potrebne za integraciju u EU. Bosna i Hercegovina gubi dragocjeno vrijeme na štetu svojih građana. Rekao sam svim političkim liderima tokom moje posljednje posjete Sarajevu da formiranje vlada ne bi trebalo imati preduvjete. Također sam preporučio Vijeću ministara da razgovaraju o mišljenju (Evropske komisije, op. a.) i njegovom praćenju tek nakon što BiH dobije novu vladu. Mislim da građani Bosne i Hercegovine nemaju mnogo vremena za čekanje. I EU treba neke sagovornike s kojima bi razgovarala o tome kako planira adresirati prioritete koji su identificirani u mišljenju – kazao je komesar Han.

Upoznali smo ga s činjenicom da je bh. analitičare, ali posebno i građane, iznenadilo pozitivno mišljenje koje je BiH dobila u posljednjem izvještaju/mišljenju Evropske komisije, te da u javnosti prevladava mišljenje da je ta ocjena zapravo nagrada za neagilne političare.

- Mišljenje Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU (BiH) prvi put razmatra stanje u zemlji u odnosu na sve standarde koji se primjenjuju na države članice EU. Mišljenje daje sveobuhvatan plan reformi potrebnih da bi BiH krenula ka evropskim integracijama. Zakonodavna i izvršna vlast u BiH sada moraju prijeći s riječi na djela i provesti reforme potrebne da bi se jednog dana preporučile za status kandidata i za otvaranje pregovora o pristupanju EU – odgovara Han.

Isporuka sadržaja

Kada konstatiramo da je BiH uz mišljenje dobila 14 zadataka, za koje godinama među političarima u BiH nema konsenzusa, pitamo i koliko je realno da će riješiti onda ova ključna, zahtjevna pitanja u narednih nekoliko mjeseci, kada se očekuje da će evropska tijela glasati o zahtjevu BiH za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

- Prije svega, Vijeće EU razmotrit će preporuke Komisije u pogledu ključnih prioriteta za naredne korake koji predstoje za BiH na putu ka EU. Zatim, BiH će morati početi s provedbom takvih reformi kako bi ih jedan dan preporučila Komisija za otvaranje pregovora o pristupanju EU. Ključno pitanje ovdje nije vremensko određivanje, već isporuka sadržaja – kaže Han.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.