IGMAN

Na Golom brdu danas ekshumacija sedam tijela stradalih Hadžićana

Sumnja se da u donjim slojevima grobnice ima još posmrtnih ostataka

Grobnica na Igmanu. S. Mujić

Avaz.ba / Fena

7.6.2019

Na lokalitetu Golo brdo na Igmanu danas je nastavljena ekshumacija posmrtnih ostataka iz grobnice koja je otkrivena prije dva dana.

Portparol Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je kako je do sada na samoj površini grobnice uočeno sedam tijela koja će danas biti ekshumirana uz prisustvo patologa Hamze Žuje.

Prema njenim riječima, radi se o kompletnim skeletima žrtava bošnjačke nacionalnosti, civilnim žrtvama rata s područja Donjih Hadžića, koje su na samom početku rata pokušale preko Igmana doći do teritorija koji su pokrivale snage Armije RBiH.

- Na Golom brdu su sačekani i likvidirani u zasjedi. Na mjestu zločina pronađene su čahure koje ukazuju na to, ali i drugi materijalni dokazi iz kojih se može zaključiti ko su žrtve. Pretpostavlja se da se radi o grupi od 12 ljudi iz Donjih Hadžića, ali će se njihov identitet utvrditi DNK analizom koštanih uzoraka koji će biti izuzeti nakon što tijela budu danas prebačena u prostorije JKP Gradska groblja Visoko – kazala je Fazlić.

Nakon ekshumacije ovih sedam tijela, provjerit će se da li i u donjim slojevima grobnice eventualno ima još posmrtnih ostataka.

Fazlić napominje da bi porodice informacije o tačnom identitetu žrtava trebale imati u narednih 30 do 40 dana.

- Inače, poznato je da se na području Igmana nalazi više grobnica, pa će istražitelji na ovom terenu raditi intenzivnije u narednom periodu s obzirom na to da je 2017. potpuno deminirano te su za to stvoreni uvjeti – kazala je Fazlić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.