REAKCIJE

Ruska ambasada neprijatno iznenađena izjavom OHR-a: Bahato miješanje u rad organa vlasti

Smatramo takvo ponašanje neodgovornim

Petar Ivancov. Arhiv

Avaz.ba / Srna

7.6.2019

Ambasada Ruske Federacije u BiH "neprijatno je iznenađena izjavom Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u vezi s pokušajima potkopavanja ugleda pravosudnih tijela BiH, odnosno Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTS) i njegovog predsjednika, saopćeno je Srni iz ove amabasade.

Iz Ruske ambasade navode da je "OHR, umjesto da podrži nezavisnost ovih institucija, odlučio da izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se 'riješi' pitanje".

- Smatramo takvo ponašanje neodgovornim. OHR je obavezan da iznosi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne njenih pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav - ističu iz Ruske ambasade u BiH i poručuju kako je miješanje u rad pravosudnih organa u BiH neprihvatljivo.

Oni su pozvali sva pravosudna tijela BiH da na odgovoran, profesionalan i nezavisan način, bez straha od uplitanja izvana, obavljaju svoju djelatnost, propisanu Ustavom i zakonodavstvom.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) jučer je uputio poziv Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH da poduzme, kako je naveo, potrebne korake u vezi s disciplinskim postupkom protiv Milana Tegletije.

Tegeltija je danas tim povodom ambasadorima zemalja članica Vijeća za provođenje mira u BiH uputio otvoreno pismo u kojem je upozorio kako je Incko "prekoračio mandat i ovlaštenja" koja ima shodno Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.