GORAŽDE

Izetbegović: Jednostrana aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO-u je posljednja varijanta

Avaz

Piše: Al. B.

7.6.2019

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sa saradnicima boravi danas u posjeti BPK Goražde, gdje se susreo sa lokalnim zvaničnicima, te položio cvijeće na spomen-obilježje Goražde – grad heroj svojim braniocima. 

Komentirajući posljednji incident na Palama, gdje je na kasarni OSBiH postavljena ploča sa natpisom Vojska RS, on je kazao da će takvih provokacija biti, kao što ih je bilo i u posljednjih 20-ak godina, ali da će one biti prevaziđene.   

- Pronaći će se ko je to uradio, uradio je nezakonitu stvar, doći će pod udar zakona, table će biti promijenjene i bit će stavljene one koje su u skladu sa zakonom – dodao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje hoće li SDA odustati od principa po kojem će se, prije formiranja vlasti na državnom nivou, tražiti aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, on je odgovorio da se ovaj dokument može i jednostrano dostaviti, ali da je to posljednja varijanta.

- Mi smo od 2010. u MAP-u, a Akcioni plan mi možemo jednostrano dostaviti. Uđemo u Vijeće ministara i naš ministar vanjskih poslova ili ministar odbrane, koji će doći iz reda Bošnjaka, pošalje taj akcioni plan. Ali bismo htjeli da imamo dogovor. Nećemo da radimo stvari koje će ponovo poslati lošu sliku iz BiH, da se sutradan premijer obraća i kaže da to nije stav srpskog naroda, srpskih ministara. Mi želimo da postignemo sporazum. Neka je minimalan, ali da imamo kompromis – istakao je Izetbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.