BIHAĆ Nadležne institucije moraju prezentirati sistemska rješenja

Vigemark: U pripremi paket od 13 miliona eura pomoći za rješavanje pitanja migracija u BiH

Najznačajniji dio bi trebao biti izdvojen za USK

Avaz.ba / Fena
07.06.2019 15:00

Wigemark s predstavnicima Vlade USK

Foto: Fena

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) potvrdio je da je u pripremi paket od 13 miliona eura pomoći za rješavanje pitanja migracija u Bosni i Hercegovini.

Vigemark je na današnjem sastanku s predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) u Bihaću rekao kako su sredstva predviđena za cijelu zemlju.

- Iako je meni najlogičniji stav da najznačajniji dio bude upravo izdvojen za ovaj kanton, gdje je definitivno najveći pritisak i najveća potreba. Sasvim je jasno da nadležne državne institucije moraju prezentirati neka sistemska rješenja, jer se lokalne zajednice ne mogu nositi s ovim globalnim problemom. Možda treba slijediti primjer Srbije, koja je raspoređivanjem migrantskih centara po cijeloj zemlji prilično efikasno uredila ovu problematiku. Svakako je nedopustivo da sav pritisak ostane na Unsko-sanskom kantonu - naglasio je Vigemark.

Na sastanku se posebno razgovaralo o evropskim integracijama, odnosno reformama i projektima u oblastima zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede i pravosuđa.

- Unsko-sanski kanton je primjer kada su u pitanju euroatlantske integracije i ispunjavanje obaveza na pristupnom putu ka Evropskoj uniji. Uradili smo zaista značajan posao i to danas prezentirali, a posebno smo zainteresirani za usvajanje zakona u duhu EU direktiva. Međutim, današnja tema je nekako ponovo ostala u sjeni migrantske krize, što je i sasvim razumljivo. Po ko zna koji put smo danas ponovo konstatirali nemar ili nesposobnost nadležnih državnih institucija, odnosno činjenicu da je naš kanton prepušten sam sebi u ovom problemu - ustvrdio je predsjedavajući Skupštine USK Agan Bunić.

Premijer USK Mustafa Ružnić najavio je i skorašnji sastanak predstavnika većine stranih ambasada u BiH, koje su zainteresirane da pomognu u realizaciji određenih projekata koji bi trebali olakšati prevazilaženje brojnih problema s kojima se suočava kanton u procesu migracija.

Komentari

NA VRH