MOSTAR Saopćenje iz MUP-a HNK

Nakon napada na novinare protiv trojice policajaca pokrenut disciplinski postupak

Organizacije poput "BH novinara", Društva novinara te Vijeća za štampu i online medije BiH osudile su napad

V. D./Avaz.ba
07.06.2019 16:52

Foto: Ilustracija

U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona pokrenuli su, kako su saopćili, disciplinski postupak protiv policijskog službenika Policijske stanice Jablanica inicijala S. R. te još dvojice policijskih službenika PU Mostar, koji su osiguravali mjesto događaja gdje je aktivirana eksplozivna naprava u ulici Maršala Tita br. 41 ispred mesnice „Husić“. 

- Policijski službenik PS Jablanica S. R. na jednom lokalnom portalu je komentirao napad na novinarku Melihu Smajkić gdje je omalovažavao i vrijeđao nju i novinarski poziv. Tim svojim postupkom je prekršio Zakon o policijskim službenicima HNK te se ogriješio o policijski kodeks. Policijski službenici PU Mostar inicijala LJ. K. i S. G.,  koji su osiguravali mjesto događaja gdje je aktivirana eksplozivna naprava, nisu pravovremeno reagirali te spriječili napad na novinarku, odnosno, naknadno su osobi koa ja izazvala incident uručili prekršajni nalog i novčano je kaznili - saopćili su uz MUP-a HNK.

Naglasili su da MUP HNK najoštrije osuđuje ovakve postupke i ponašanje policijskih službenika, koji svojim ponašanjem štete ugledu MUP-a, te će provesti sve mjere i radnje predviđene zakonom.

- Isto tako molimo sve građane našeg kantona da svako eventualno nekorektno i neprofesionalno ponašanje policijskih službenika prijave Odjelu za profesionalne standarde MUP-a HNK- poručili su iz MUP-a HNK.

Podsjećamo, osim novinarke Smajkić, napadnuti su i fotoreporteri portala Bljesak.info te Klix.ba.

Organizacije poput "BH novinara", Društva novinara te Vijeća za štampu i online medije BiH osudile su napad te pružili podršku svojim kolegama.

Komentari

NA VRH