REAKCIJE

Jukić: Neka gospodin Incko objasni javnosti šta znači "staklena ili gluha" soba

To je nečuveno miješanje u rad VSTV-a, kao što sam i prije rekla da se miješaju u odluke VSTV-a, disciplinske postupke, istrage u tužilaštvima

Jukić i Incko. Arhiv

N1

7.6.2019

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Ružica Jukić za N1 je komentirala izjavu OHR-a u kojoj se navodi da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) iznenađen odlukom Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u slučaju "Potkivanje" i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Incko je iznenađen odlukom Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja je odbila primjenu odredbi Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća. Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je dodano kako je "takva situacija neprihvatljiva", tim više što zakon predviđa suspendiranje člana Vijeća ukoliko je taj član suspendiran kao sudija, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Vijeća. 

- To je nečuveno miješanje u rad VSTV-a, kao što sam i prije rekla da se miješaju u odluke VSTV-a, disciplinske postupke, istrage u tužilaštvima i tako dalje. Interesantno je da gospodin Incko nikada nije iskoristio svoje ovlasti kada je imao mogućnost da smijeni ljude iz izvršne i zakonodavne vlasti, koji su vršili napad na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine - kazala je Jukić dodajući:

- Naravno, samo je pravosuđe podložno pritiscima jer je finansijski ovisno od izvršne vlasti i donacija stranih zemalja. Neka gospodin Incko objasni javnosti šta znači staklena ili 'gluha' soba za nosioce pravosuđa!? Šta su od njih tražili u vezi sa sudskim postupcima i šta su morali skinuti sa sebe u 'gluhoj' sobi?


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.