REAKCIJE

Nakon defilea crnokošuljaša, ogorčeni Stočanin poslao poruku zvaničnom Sarajevu: Nije vam lako, u ćevapima tri puta više germe

Stolac: Podsjećanje na mračne devedesete. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

7.6.2019

Na jednom dijelu planete civilizovani svijet obilježavao je Dan D, a na drugom istovremeno su defilovali crnokošuljaši.

Evropa i ostatak demokratskog i civilizovanog svijeta obilježio je 6. juna 75. godišnjicu iskrcavanja na Normandiju čime je počelo oslobađanje Evrope od nacizma i fašizma. Istog dana u Stocu, na jugu Bosne i Hercegovine, okupili su se ljudi obučeni u crne majice podsjećajući na mračna vremena devedesetih.

Iz HDZ-a BiH je saopćeno da ovo okupljanje predstavlja obilježavanje 27. godišnjice osnivanja jedinice HVO-a za posebne namjene "Ludvig Pavlović".

Učesnici ovog događaja su se na skupu pojavili uz crnim majicama s grbom tzv. Herceg-Bosne, projekta koji je u novembru 2017. godine pravosnažno osuđen u Haškom tribunalu kao udruženi zločinački poduhvat.

Predsjednik stolačkog SDP-a Demir Mahmutćehajić kazao je za Vijesti.ba kako ova okupljanja nisu ništa novo, te da se dešavaju svake godine, ali se na njih izvan Stoca i Hercegovine ne obraća pažnja. Žestoko je kritizirao Sarajevo.

- Naš glavni grad Sarajevo živi jednim drugim načinom života, i vrlo malo je onih koji vide ovu zemlju dalje od Ilidže. Stoga ovakva okupljanja crnokošuljaša izazivaju vrlo malo pažnje i kod pojedinaca i kod medija. Mi koji živimo u Stocu i drugim hercegovačkim gradovima svakodnevno gledamo ovakve scene na našim ulicama - kazao je Mahmutćehajić.

Sarkastično je dodao kako nije dobro uznemiravati građane našeg glavnog grada podsjećanjem na ovakva fašistička okupljanja.

- Žao mi je što se ovakva fašistička okupljanja dešavaju preblizu Sarajeva. Nije uredu da se uznemiruju ugroženi Bošnjaci našeg glavnog grada. Dovoljno im je što se po Baščaršiji voda prolila, što je smeće odnijela, i ne trebaju im stresne situacije iz Stoca.

Teško je nama shvatiti da se ni na Ilidži nije lako boriti. U ćevapima tri puta više germe nego prije deset godina, FK Sarajevo uzelo duplu krunu, sad će strašni LGBT-ovci marširati Ferhadijom, a i na Tegeltiju im počeli udarati. Držite se, dobri Bošnjani! Sarajevo će biti, sve drugo neće biti... - istakao je Mahmutćehajić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.