PORUKE

Vigemark: Ni za zemlju ni za građane nije dobro što vlast još nije konstituirana

Prava prilika da političari pokažete svoju ozbiljnost prema EU

Lars-Gunnar Wigemark. Arhiv

Srna

8.6.2019

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) izjavio je da Vijeće ministara BiH mora biti što prije formirano i da političke stranke trebaju odustati od uvjetovanja, te se fokusirati na ono oko čega se mogu dogovoriti.

Vigemark ističe kako ni za zemlju ni za građane nije dobro što vlast još nije konstituirana te dodaje kako je normalno da se u demokratskom društvu uspostavljaju koalicije, koje su apsolutna nužnost u zemljama kao što je BiH, gdje nema nijednog političkog subjekta koji može sam formirati vlast.

- Dakle, potrebna je koalicija i zato je potreban kompromis. Mi smo jasno više puta isticali svim strankama da trebaju odustati od uvjetovanja i fokusirati se na ono oko čega se mogu složiti - rekao je Vigemark za "Euroblic".

On smatra kako bi u ovom trenutku najbolja tema za to bila evropske integracije, podsjetivši da je objavljeno mišljenje Evrope komisije.

- Sada je prava prilika da pokažete svoju ozbiljnost prema EU, odnosno našim zemljama članicama, koje će čitati i razmatrati to mišljenje i na osnovu njega pripremati formalne zaključke. Te zaključke očekujemo do kraja ove godine, možda i u septembru ili oktobru, tako da se vlasti u BiH, prije svega Vijeće ministara, ali i Vlada FBiH moraju formirati - naveo je Vigemark.

On smatra da tačka iz izvještaja koji se odnosi na prijenos nadležnosti ne znači da će doći do slabljenja entiteta nauštrb države i kako ne vidi da će se na neki značajniji način mijenjati dejtonsko uređenje BiH.

Vigemark je naveo da se mišljenje Evropske komisije u prvom redu referira na izborni proces, te na mehanizam koordinacije.

- Vrlo jasno se navodi potreba jačanja mehanizma koordinacije na svim nivoima vlasti. Morate imati ministre svih nivoa vlasti, kako najviših tako i najnižih, koji će se okupljati, razgovarati o pitanjima EU i pronalaziti zajedničke stavove, a potom ih prezentirati. To je možda taj politički nivo mehanizma koordinacije koji nije dovoljno iskorišten - rekao je Vigemark.

On je naglasio kako se mora razmišljati o drugačijem sistemu od sadašnjeg, gdje propisi moraju važiti za cijelu BiH i gdje ne može jedan entitet usvojiti neko pravilo, a drugi entitet reći da ga neće usvojiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.