NA LICU MJESTA

Dječak bez roditelja stigao u Bosansku Otoku: Evo šta su bihaćki specijalci uradili

Jedan od migranata pokušava zloupotrijebiti situaciju i laže policajcima da mu je on staratelj...

Piše: Evelin TRAKO

8.6.2019

Proteklu noć reporter portala Avaz.ba proveo je u akciji s bihaćkim specijalcima. Prvi zadatak je bio zaustaviti voz iz Sarajeva oko 23:45 sati u Bosanskoj Otoci i onemogućiti ulazak ilegalnim migrantima u kanton.  

Na željezničku stanicu stiže i policijski autobus iz Bihaća. Imaju informaciju da se u vozu nalazi 63 migranata. Ima i žena i djece.

Stiže Talgo iz Sarajeva. Posebna je priča zašto su u državnoj kompaniji "Željeznice FBiH" gluhi i slijepi na brojne apele iz Krajine da prestanu dovoziti migrante.

Voz se zaustavlja. Autobus otvara vrata. Izlaze jedan po jedan. Žene i djeca ostaju u vozu i nastavljaju put za Bihać. Međutim, s muškarcima migrantima izlazi i jedanaestogodišnji dječak. Sam je.

Bez pratnje. Bez roditelja. Jedan od migranata pokušava zloupotrijebiti situaciju i laže policajcima da mu je on staratelj kako bi ih vratili u voz i pustili do Bihaća.

Ne prolazi mu to. Pozivaju se službenici IOM-a. Razgovaraju s dječakom. Zbunjen i uplašen čeka šta će biti s njim. Jedan policajac ga blago potapša po ramenu uz osmijeh.

I bilo je sve uredu. IOM je preuzeo dijete i odvezao u prihvatni centar, tačnije u hotel "Sedra", gdje su smješteni žene i djeca.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.