DIPLOMATIJA 21. STOLJEĆA

Metju Fild i Erik Nelson najbolji ambasadori BiH

Drago mi je pridružiti se reisu-l-ulemi Kavazoviću i drugim prijateljima na iftaru u sarajevskoj Vijećnici, objavio je britanski ambasador

Fild s Pjanićem: „Dogovori“ o prelasku u Premijer ligu

Piše: D. BAŠIĆ

8.6.2019

Britanci i Bosanci i Hercegovci imaju isti smisao za humor – od Montyja Pythona do Top liste nadrealista. Meni najdraži nalog je nezvanični zvanični nalog topa sa Žute tabije. Uz zalazak sunca, svake večeri ramazana, jedna riječ – “boom”.

Ovo je samo jedan od postova na društvenim mrežama koje lično vodi britanski ambasador u BiH Metju Fild (Matthew Field).

Lavina pozitivnih komentara  

Fild je inače vrlo aktivan na Instagramu i Twitteru, a njegovi postovi često oduševljavaju i uveseljavaju tviteraše, ali i širu javnost. Njihov sadržaj se uglavnom odnosi na BiH koju promovira na najljepši mogući način.

Britanski ambasador hvali uspješne Bosance i Hercegovce iz svijeta sporta, muzike, ali na njegovom profilu nađu se i prekrasne fotografije prirodnih bogatstva naše zemlje, kojih uistinu ima mnogo.

Povodom početka ramazana i Bajrama, Fild je objavio na Instagramu i Twitteru somun i baklavu, kao simbole za ova dva praznika.

- Bajram šerif mubarek olsun! Spremni smo za #baklava - pisalo je ispod fotografije s baklavom.

Koliko poštuje i predstavlja običaje bh. naroda prikazuje i fotografija iz jedne ramazanske noći s reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem s iftara u sarajevskoj Vijećnici.

Tarčin, Jahorina, Čavljak su samo neke od fotografija prirodnih ljepota BiH koje je ovaj ambasador obišao i podijelio sa svojim „prijateljima“. Međutim, ono što je zasigurno izazvalo najveću lavinu komentara je fotografija s bh. reprezentativcem Miralemom Pjanićem, gdje se našalio da je našu nogometnu zvijezdu pokušao nagovoriti da prijeđe u englesku Premijer ligu. Pjanić mu je odgovorio i pohvalio ambasadora za poznavanje bosanskog jezika.

Prijatelji „lajkaju“, BiH u lijepom svjetlu

Osim Filda, i njegov kolega, nedavno imenovani američki ambasador Erik Nelson (Eric), također u svojim postovima promovira državu u kojoj služi. Ambasador Sjedinjenih Američkih Država sa svojim partnerom Filipom Tatonijem-Markozijem (Filipp Tattoni-Marcozzi) redovno objavljuje fotografije nastale širom BiH.

Zanimljivo je bilo i kada je Nelson objavio fotografiju dok strpljivo stoji u vrijeme jutarnje sarajevske gužve. To najbolje pokazuje koliko se razlikuje od domaćih političara kojima su gužve na cesti nepoznanica jer većina njih koristi policijsku pratnju.

- Good morning from Sarajevo - napisao je u svojoj objavi.

Američki ambasador strpljivo stoji u vrijeme jutarnje sarajevske gužve

Višegrad, Mostar, Park prirode Blidinje, Neum, Vrelo Bosne, Nacionalni park „Una“, Skakavac, samo su neke od turističkih atrakcija u BiH koje je američki ambasador obišao. 

Više od stotinu „Instagram prijatelja“ je lajkalo i komentiralo ove fotografije.

S učenicima i profesorima Internacionalne škole u Sarajevu Nelson je volonterski uz druženje čistio smeće u Gladnom Polju. Međutim, najviše pozitivnih komentara izazvala je fotografija gdje američki ambasador sprema bosanski tradicionalni sač, kao i umjetničke radionice s djecom u Zemaljskom muzeju. 

Nelson uživa obilazeći prirodne ljepote BiH

Tradicionalna bh. kuhinja  

Bosanska kuhinja je prepoznatljiva širom svijeta pa ni britanski ambasador u BiH nije krio oduševljenje. Svakodnevno objavljuje fotografije tradicionalne bh. hrane te voće i povrće sa sarajevskih pijaca koje njegovi prijatelji s oduševljenjem lajkaju i komentiraju. 

Fildova fotografija sa sarajevske pijace Grbavica

Razgovor o budućim projektima 

Partner američkog ambasadora Filip Tatoni-Markozi (Filipp Tattoni-Marcozzi) redovno u svojim objavama daje podršku i promovira bh. umjetnike. Jedan je od onih koji su oduševljeni Zemaljskim muzejom BiH.  

- Hvala #akademijalikovnihumjetnosti za veoma inspirativnu posjetu, divno upoznavanje s profesorima i studentima i razgovor o budućim projektima zajedno sa USAID i Američkom ambasadom - napisao je Tatoni-Markozi ispod fotografije iz Akademije likovnih umjetnosti.

Lavinu pozitivnih komentara izazvala je i njegova fotografija s jednom od kreatorki „Kaftan studija“ ispod koje su se njegove prijateljice širom svijeta raspitivale kako mogu doći do ovih atraktivnih modela. Sjajna reklama, zar ne?

Sklopljena saradnja sa studentima i profesorima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.