„AVAZ“ SAZNAJE

Enver Backović tužio Centralnu banku BiH i dobio 250.000 KM

Tužio zbog manje isplaćenih plaća dok je bio pod suspenzijom od 1999. do 2008. godine

Centralna banka BiH: Tražena i revizija

M.R.S.

8.6.2019

Centralna banka BiH, nakon dugogodišnjeg sudskog procesa zbog radnogpravnog spora, isplatila je svom uposleniku između 250.000 i 300.000 maraka, saznaje „Dnevni avaz“.

Riječ je o sporu koji je protiv ove najveće finansijske institucije u BiH pokrenuo uposlenik Enver Backović, aktuelni ekonomski analitičar-ekspert u Uredu vodećeg ekonomiste Centralne banke, a nekadašnji viceguverner.

Razlika plaća

On je 1999. godine bio suspendiran s pozicije viceguvernera odlukom tadašnjeg guvernera Centralne banke Pitera Nikola (Peter Nicholl). Suspenzija je uslijedila nakon podizanja optužnice protiv njega, Kasima Omićevića i Zuhdije Fetahovića zbog afere s transferom novca Narodne banke u „Promdei banku“. Godine 2007. oslobođeni su optužbi.

Za to vrijeme, tačnije od 1999. do 2008., Backoviću nisu isplaćivane plaće niti doprinosi i sada je to debelo naplatio.

To nam je jučer potvrdio i sam Backović.

Backović: Bio suspendiran (Foto: Business Magazin)

- Dobivao sam niže plaće od onoga što sam trebao primiti. U to sam vrijeme bio pod određenom suspenzijom, ali je moj predmet kasnije očišćen i trebao sam retroaktivno dobiti razliku plaća za koju sam bio oštećen – rekao je Backović.

Kako kaže, nakon pravosnažne presude Suda BiH i revizije te presude, cijeli sudski proces okončan je prije sedam-osam mjeseci.

Nije jedini

- Presuđeno je 250.000 do 300.000 KM sa svim porezima i doprinosima koji su trebali biti isplaćeni. Dio tog iznosa otišao je fondovima – dodao je Backović.

Nije želio javno reći koliko je lično dobio, tvrdeći da je znatan dio dao u humanitarne svrhe.

Prema našim informacija, Backović nije jedini uposlenik koji je tužio i dobio Centralnu banku BiH i uz presudu debelu sumu novca. Upit smo poslali i Centralnoj banci, ali nam, kako su kazali, neće moći odgovoriti na pitanja prije ponedjeljka. Nismo uspjeli stupiti u kontakt ni s guvernerom Senadom Softićem.

Htio se nagoditi

Backović tvrdi da se htio nagoditi i da bi u tom slučaju iznos koji je Centralna banka izgubila bio daleko niži, ali da guverner Senad Softić to nije želio i tražio je reviziju presude, koju je na kraju i izgubio.

U vrijeme kada je Backović tužio banku guverner je bio Kemal Kozarić, kojeg je Softić naslijedio. Backović je u vrijeme tužbe bio savjetnik guvernera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.