BOSANSKI NOVI

Drljača: Bosna i Hercegovina treba formirati pravni tim zbog radioaktivnog otpada Hrvatske

Zatražen sastanak s Miloradom Dodikom

Miroslav Drljača. Blic

Avaz.ba / Srna

8.6.2019

Neophodno je formirati pravni tim koji će se baviti pitanjem planova Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u općini Dvor, na samoj granici sa BiH, kazao je Miroslav Drljača, načelnik općine Bosanski Novi.

On je ocijenio pozitivnim što se proces zaštite rijeke Une privodi kraju, nakon čega se očekuje odluka o proglašenju parka prirode, koju treba donijeti Vlada Republike Srpske.

- Važno je da sve bude završeno prije septembra kada se Hrvatska treba izjasniti o slovenskom prijedlogu da kompletan otpad iz elektrane "Krško" bude odlagan u Sloveniji - rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, općina Bosanski Novi je prisiljena da se bavi pitanjima koja nisu u njenoj nadležnosti, jer iz Hrvatske i dalje nema zvaničnih informacija, a u BiH još nije formirano ni Vijeće ministara.

- Mi se u lokalnoj upravi bavimo pitanjima koja ustvari nisu u našoj nadležnosti. To je pitanje sigurnosti građana BiH. Ipak, moramo potencirati ovo pitanje i vjerujem da smo aktivni - kazao je Drljača.

On je kazao kako je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku upućen dopis kojim je zatražen sastanak s predstavnicima Općine Bosanski Novi.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad, koji je obavezna preuzeti iz nuklearne elektrane "Krško", odlaže u kasarni "Čerkezovac" u općini Dvor, u neposrednoj blizini općine Bosanski Novi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.