SANKT PETERBURG

Izgradnja kraka plinovoda "Turski tok" kroz RS koštat će 300 miliona eura, čeka se odluka FBiH

Neće biti izuzimanja zemljišta nego će se plaćati naknada za polaganje cijevi

Dogovorena plinifikacija manjeg bh. entiteta.. Srna

Avaz.ba / Srna

8.6.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi izgradnja kraka plinovoda "Turski tok" kroz Bosnu i Hercegovinu, odnosno entitet Republiku Srpsku, koštala oko 300 miliona eura.

- Plinovod koji bi se gradio finansirao bi "Gasprom" uz naše učešće koliko možemo. Negdje oko 300 miliona eura koštala bi izgradnja tog plinovoda, sa stanicama, koje trebaju pojačati pritisak - rekao je Dodik nakon sastanka u Sankt Peterburgu s predsjednikom Upravnog odbora "Gasproma" Aleksejem Milerom.

On je istakao kako bi do jeseni trebao biti urađen projekt, koji će raditi ruska kompanija "Gasprom".

- Dogovorili smo se da se uskoro vidimo i da na operativnom nivou dogovorimo kako dalje - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS će pristupiti ugovaranju prolaska plinovoda kroz određene posjede, odnosno neće biti izuzimanja zemljišta nego će se plaćati naknada da se cijevi ukopaju.

Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović dogovorili su na sastanku s Milerom plinofikaciju manjeg bh. entiteta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je podsjetio na ranije razgovore o "Južnom toku" i na određen nivo dogovora, koji je podrazumijevao izradu idejnog projekta, ali da je to stalo kada i priča o "Južnom toku".

- Sada se to rehabilitira. Mi smo na istoj trasi. Ona podrazumijeva plinovod, primarni koji bi išao od Bijeljine, odnosno od ulaza preko Drine, pa do Banje Luke i Prijedora i imao priliku da u nekoj perspektivi izađe prema Hrvatskoj ili Federaciji BiH - objasnio je Dodik.

Trenutno je dogovoreno rješenje za RS, a prema riječima Dodika, još treba da se vidi kakvi su interesi FBiH.

- Ovim smo dogovorili jedno cjelovito rješenje za plinofikaciju RS, ostaje da vidimo koji je interes u FBiH za to. Morat ćemo modernizirati taj plinovod i povećati protok. Gospodin Miler poznaje sve podatke i poznati su problemi kao što je to da Vijeće  ministara treba dati saglasnost za prelazak granice - istakao je Dodik.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.