REVIZIJA

Ugovori o djelu i za rukovanje kopir aparatom

Na putovanja i iće i piće potrošeno blizu milion maraka

Brojne zamjerke revizora

Piše: M.R.S.

10.6.2019

Federalna vlast samo na ugovore o djelu i razne komisije prošle je godine iz budžeta potrošila oko 2,8 miliona maraka. Istovremeno, na putovanja i iće i piće potrošeno je blizu milion maraka. Vidljivo je ovo iz 19 revizorskih izvještaja o potrošnji javnog novca u prošloj godini, koji su objavljeni prekjučer.

Dobro plaćeni 

Federalni revizori zabilježili su da su ugovori o djelu u nekim ministarstvima i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH sklapani za poslove vozača, a neki i za rukovanje kopir aparatima.

- Nastavljeno je zaključivanje ugovora o djelu za poslove kao što su prikupljanje i sređivanje svih zakona i podzakonskih akata radi odgovora na Upitnik EU, zatim poslovi rukovanja uređajima za kopiranje, umnožavanje, uvezivanje, skeniranje i štampanje materijala i dokumentacije – dio je izvještaja Ureda za reviziju institucija u FBiH o radu Ministarstva prometa i komunikacija, koje je na ugovore o djelu potrošilo 77.974 KM. 

Interesantno je da je Predstavnički dom 6.000 KM isplatio koordinatoru za informiranje Twinning projekta, iako je jedan od dobro plaćenih savjetnika predsjedavajućeg Doma Edina Mušića u ugovoru imao utvrđene upravo ove poslove.

Rukovodeći poslovi

Kada je riječ o komisijama, revizori su većem broju ministarstava zamjerili što su u njih angažirali zaposlenike koji su zapravo obavljali poslove iz svoje nadležnosti, i to ne izvan radnog vremena. 

- U komisije su imenovani uposlenici koji u većini slučajeva obavljaju rukovodeće poslove (savjetnici i pomoćnici ministra, sekretar i šefovi odsjeka). Ukupno je za rad uposlenika u komisijama isplaćen neto iznos od 110.655 KM, a za rad u komisijama (po više osnova) uposlenici su pojedinačno ostvarili od 2.790 do 18.900 KM godišnje - dio je izvještaja koji se tiče Ministarstva zdravstva.

quote
<p>Članovima parlamentarne komisije odgovorne za reviziju isplaćeno je 4.900 KM za mart i april, iako tada nije bilo sjednica</p>

Kako je vozač dobio posao?

Zanimljivo je da je Ministarstvo kulture i sporta FBiH od marta do novembra prošle godine po ugovoru o djelu plaćalo vozača, koji je, nakon provedenog javnog oglasa, i primljen na neodređeno vrijeme. 

Po osnovu ugovora o djelu isplaćeno mu je 11.050 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.