POLITIKA

Vijeće ministara danas o migracijama i izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd

Bit će govora o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja

Arhiv

I.K./Avaz.ba

10.6.2019

Vijeće ministara BiH razmatrat će danas informacije o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata. Bit će govora i o aktivnostima koje se poduzimaju na projektu izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

Pred državnim ministrima će se, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, naći i izvještaj o aktivnostima na realizaciji sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na Koridoru 5C za 2018. godinu, stoji u najavi sjednice.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog odluke o utvrđivanju visine osnovice za obračun plaća u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine 2019. godine.

Nacrt zakona o zvaničnom vremenu na sjednici Vijeća ministara BiH

Na 172. sjednici Vijeća ministara bit će riječi i o Nacrtu zakona o zvaničnom vremenu u Bosni i Hercegovini. Riječ je o zakonu koji predlaže Institut za mjeriteljstvo BiH. 

Ranije su iz Instituta za mjeriteljstvo BiH najavili predlaganje tog zakonskog rješenja uz obrazloženje da, kada je u pitanju odluka Evropske unije o ukidanju i računanju ljetnog i zimskog vremena, BiH će slijediti pozitivne zakonske odredbe EU te bi i taj zakon trebao biti usklađen s tim odredbama.

Evropski parlament izglasao je ukidanje pomjeranja sata od aprila 2021. godine, a zemljama Evropske unije bit će ostavljeno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Pred državnim ministrima je i Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu (dodatno finansiranje za Projekt registracije nekretnina) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.