SARAJEVO

Skupština KS usvojila mjere za ublažavanje posljedica poskupljenja plina

Zbog poskupljenja plina Vlada KS održava hitnu sjednicu na kojoj će biti predložene mjere za ublažavanje cijena

Piše: A.T.

10.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Zbog poskupljenja plina Vlada KS održava hitnu sjednicu na kojoj će biti predložene mjere za ublažavanje posljedica povećanja cijena prirodnog plina na privredu i građanstvo. 

Jedna od mjera koje je predsjedavajući Skupštine KS ranije spominjao za „Avaz“ moglo bi biti subvencioniranje socijalno ugroženih kategorija. 


14:20

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na hitnoj sjednici prihvatili su mjere koje je Vlada KS predložila, kojima bi se prevazišle posljedice poskupljenja cijene prirodnog plina i građani bili zaštićeni. 

Zastupnici su podržali predložene mjere i njihov stav je da treba izvršiti pritisak na Vladu FBiH, kao i BH-Gas koji bi trebali osigurati model jeftinije nabavke prirodnog plina.

Zastupnici su odlučni u tome da građane Kantona Sarajevo zaštite da budu, kako je rečeno, "taoci političkih prepucavanja i žrtve kompanije BH-Gas".

Smatraju da plin kao energent mora biti dostupan svim građanima, te da socioekonomski momenat ne dozvoljava poigravanje s cijenom plina.

Zastupnica Segmedina Srna Bajramović smatra da sve loše odluke koje vlade donose, građani plaćaju korekcijom cijena. Naglasila je da povećanje cijene plina nije opravdano s aspekta opravdanosti biznisa, te da, ukoliko se cijena ne korigira, mnogi će korisnici preći na alternativni način grijanja, odnosno na čvrsta goriva koja izazivaju veće zagađenje zraka.

Podsjetila je i da se povećanjem cijene gasa povećava i potrošačka korpa građana.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je zaključila da je prioritet ne dozvoliti poskupljenje od 30 posto te da političari ne smiju biti otuđeni od građana.

Zastupnik Mirza Čelik je još jednom upozorio i podsjetio da se treba posebno voditi računa o osjetljivim kategorijama građana, penzionerima, i to subvencioniranjem koje bi trebalo biti uvršteno u budžet KS za narednu godinu.

Podsjećamo, zastupnici Skupštine KS danas su razmatrali najavljeno poskupljenje plina od 29,23 posto koje je odobrila Vlada Federacije BiH.

11:18

Na hitnu sjednicu Skupštine KS nisu došli federalni premijer Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i direktor ''BH-Gasa'' Jasmin Salkić. 

S obzirom na to da niko od njih nije došao niti poslao svoje predstavnike, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković okarakterizirao je to sramotnim.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić kazao je da je Vlada djelovala kada je najavljeno poskupljenje plina od 30 posto istaknuvši kako bi bilo dopustivo povećanje cijena do tri posto.

- Ovo je politički pritisak na Vladu KS. Mi smo dovedeni pred svršen čin. Ovo je udar na građane KS i neko svjesno preko leđa građana pegla političke promašaje. Ova vlada to neće dozvoliti i iznijet ćemo prijedlog mjera kojima bismo zaštitili građane – dodao je Mandić.

Vlada je donijela zaključak kojim će Vlada KS subvencionirati ''Sarajevogas'' u periodu od 1. septembra do 31. decembra za iznos povećanja.

- Cijena od 1. septembra se vraća na nivo prije poskupljenja. Poskupljenje grijanja do kraja godine neće biti – rekao je Mandić.

Dodao je da će zadužiti „Toplane“ i „Sarajevogas“ da iznađu sredstva koja će preusmjeriti za ovu namjenu.

12:25

U toku je rasprava na sjednici Skupštine KS zbog poskupljenja plina. Većina zastupnika zamjerila je što niko s federalnog nivoa vlasti nije došao na sjednicu da bi razgovarali o ovom važnom pitanju.  

Zvonko Marić, šef Kluba SBB-a, kazao je da je sjednica loše pripremljena, naglasivši kako je hendikep što nema ni premijera KS ni ministra finansija koji bi mogli odgovoriti na puno pitanja koja se tiču upravo njih.

S obzirom na to da je resorni ministar Srđan Mandić najavio i utopljavanje zgrada, Marić je istakao da taj projekt nije donio rezultate.

- Mi nemamo ni ulazne cijene za kretanje plina. Do Nove godine neće biti poskupljenja plina, a šta je poslije? To je samo jedna trenutna mjera. Nema jasne strategije, cilja ni plana za ovo vrlo važno pitanje koje se tiče građana – dodao je Marić.

Jasmina Biščević-Tokić, zastupnica KS, osvrnula se na komentar ministra Mandića da je poskupljenje cijene plina politički pritisak na Vladu KS. Biščević-Tokić je pitala ima li poskupljenje plina veze s porastom njegove cijene na tržištu.  

Zastupnik SDP-a Igor Stojanović rekao je da je bio red da neko iz firme koja se finansira sa 80 posto iz Kantona dođe na sjednicu.

Bibija Kerla pitala je ministra Mandića šta je s potrošačima „Toplana“ koji plaćaju svake godine istu cijenu i ostaje li njima cijena od 25 posto.

Damir Nikšić kazao je kako zastupnici džaba sjede na sjednici kad niko s federalnog nivoa nije došao.

- Ova mjera s poskupljenjem se graniči s ratnim dejstvom. Ovdje je planirano da se ubije nekoliko hiljada građana - dodao je Nikšić.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.