AKTUELNO

Beogradski mediji optužuju vladiku Grigorija za kriminal

Stavio je svojevremeno ogromno crkveno imanje pod hipoteku da bi digao kredit, a SPC je to morala otplatiti

Vladika Grigorije: Teške optužbe. Arhiv

Kurir.rs

10.6.2019

Vladika Grigorije, kojeg je Mlađan Đorđević, siva eminencija Saveza za Srbiju, pokušavao postaviti za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, stavio je svojevremeno ogromno crkveno imanje pod hipoteku da bi digao kredit, piše Kurir.rs. Taj dug je SPC morala otplatiti. 

Ovaj beogradski portal navodi da, Iako je tako Vladika osigurao milione eura, njegov biznis s hotelijerstvom, poljoprivredom i proizvodnjom vina nije uspio, a troškovi su ostali i nakon njegovog odlaska sa čela zahumsko-hercegovačke eparhije.

- Posao nije bio rentabilan, a dugovi od kredita su ostali. To je patrijaršija uzela na sebe da izmiri. Grigorije je tada baratao ogromnim novcem, a u poslovanju mu je dosta pomagao Mlađan Đorđević, kum Dragana Đilasa, i u to vrijeme savjetnik predsjednika Srbije Borisa Tadića. Pošto je otkriveno da je za vrijeme službovanja u zahumsko-hercegovačkoj eparhiji napravio brojne sumnjive poslove s finansijama, Grigorije je prebačen u Frankfurt - kazao je izvor za Kurir.rs.

Ovo, međutim, nije jedini "grijeh" vladike Grigorija, navodi se. Vjerski analitičar Željko Injac kaže da je Grigorije pokušao destabilizirati cijelu Srpsku pravoslavnu crkvu, i to ponovo uz pomoć Đorđevića.

- Grigorije je pokušao da se ustoliči u mitropoliju dabrobosansku, koja ima veoma veliki historijski i politički značaj. Bilo je mnogo špekulacija o tome da srpska crkva treba da se transformira na više mitropolija kako bi mogla lakše da se kontrolira i dovede do potpune dencentralizacije i raspada. To je lobirala upravo ekipa oko Mlađana Đorđevića. Sve se to radilo po ugledu na Amfilohijevo proglašenje arhiepiskopije crnogorsko-primorske. Tu opasnost, koja je mogla odvesti do potpunog rasturanja SPC-a, prepoznao je patrijarh Irinej, te je i to bio jedan od razloga da se Grigorije prebaci u Njemačku - kaže Injac. 

Propustio šansu da se urazumi

Zbog svih ovih postupaka vladiki Grigoriju je bilo zaprijećeno da će protiv njega biti pokrenuti postupci, kaže vjerski analitičar Željko Injac.

- Osim toga, Crkva ima još jedan metod koji je iznad zakonodavnog, a to je pokušaj da se član Crkve urazumi, tako je Grigoriju data šansa. Mada ja ne vidim da se on išta promijenio - kaže Injac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.