PORUKE

Erik Nelson: Srebrenica ima bolnu historiju, koja se ne smije zaboraviti

U popodnevnim satima sastao se s načelnikom Mladenom Grujičićem i njegovim zamjenikom Hamdijom Fejzićem

Mladen Grujičić i Erik Nelson

Piše: S. SMAJLOVIĆ

10.6.2019

Nakon što je prije podne položio cvijeće na spomen obilježje, odao pošast svim žrtvama genocida i s Meredom Smajlovićem, direktorom Memorijalnog centra Potočari, obišao memorijalni kompleks američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric), danas je u Potočarima razgovarao s majkama Srebrenice i Bratunca.

One su ambasadora upoznale s pripremama obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine zaštićene zone UN-a te ga upoznale o sporom pronalaženju i otkrivanju masovnih grobnica, identifikaciji žrtava i procesuiranju ratnih zločinaca

- Srebrenica ima bolnu historiju, koja se ne smije zaboraviti i zaslužuje bolju budućnost. Amerika će pomoći institucije u BiH, koje rade na traženju nestalih, istrajavanju ka miri i pomirenju - naglasio je Nelson.

Ambasadror Nelson se u popodnevnim satima sastao s srebreničkim načelnikom Mladenom Grujičićem i njegovim zamjenikom Hamdijom Fejzićem.

Razgovarali su o trenutno sigurnosnoj - političkoj i ekonomskoj situaciji na općini, ali i o julskom obilježavanju stradanja svih naroda. Ambasador Nelson se posebno interesovao šta lokalni lideri rade na pomirenju i stvaranju bolje budućnosti za sve građane ove općine.

Posjetio je i fabriku građevinskih kontejnera „Ekonomik- group“ u Potočarima, koja je od američke vlade dobila sredstva za otvaranje ovog pogona, gdje je posao dobilo 30 radnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.