VIDEOINTERVJU

Pendeš: Besmisleno je da predam dokument NATO-u bez zaključka Vijeća ministara, nije se išlo ni u Brisel bez zajedničkog stava

Kasarna "Mato Lučić Maturica" neće mijenjati naziv

Lj. SKOKIĆ / I. KRIJEŠTORAC

10.6.2019

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u intervjuu za Avaz TV govorila je o euroatlantskim integracijama BiH te mogućnosti da se aktivira MAP tako što bi ona lično predala Prvi godišnji nacionalni program (MAP) za NATO.

- Prema mom mišljenju, aktivacija MAP-a i usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog plana za BiH nije nešto što pravi NATO, to je nešto u čemu mi kao država i sve institucije učestvujemo zajedno. To je dokument koji govori šta su sve spremne institucije BiH preuzeti na sebe u cilju vođenja određenih reformskih procesa. Uvjetno rečeno, tu najmanje ima odgovornosti Ministarstva odbrane, jer mi dugi niz godina radimo svoj posao. Jedini benefit šta bi Ministarstvo odbrane, uistinu, imalo je to što bi se morao povećati naš budžet, što je logično - kazala je Pendeš.

Kako je kazala, najvažnije su odluke koje su donesene u Predsjedništvu BiH.

- Jako je bitno ono što je donijeto kroz odluke Predsjedništva kada je u pitanju pregled odbrane i sastavni dio i plan modernizacije OSBiH, zatim vanjskopolitička strategija koju je, također, usvojilo Predsjedništvo BiH. Prema mom mišljenju, kao ministrica odbrane dužna sam u potpunosti provoditi te odluke. Sve drugo su priče. Jednostranim ponašanjem ili nošenjem nekog dokumenta u NATO, a da Predsjedništvo ili Vijeće ministara nije donijelo zaključak o tome, ne mislim da ima ikakvog smisla. To je kao da neko kaže da predsjedavajući Vijeća ministara može odnijeti dokument u Brisel - pojasnila je Pendeš.  

Naglasila je da BiH nema alternativu osim da bude dio Evropske unije i euroatlantskih integracija.

Ministrica Pendeš komentirala je i postavljanje ploče na kasarni "Miloš Obilić" na Palama, na na kojoj su postavljena obilježja i naziv Vojske RS. Podsjetila je da je izdato naređenje da sve vojne lokacije budu obilježene u skladu s odlukama Predsjedništva BiH.

Kako je potvrdila u intervjuu, kasarna u Kiseljaku, koja nosi naziv "Mato Lučić Maturica", neće mijenjati naziv.

Ministrica je govorila i zašto svi pripadnici OSBiH nisu kolektivno osigurani, na koji način će se poboljšati status vojnika, ali i hoće li biti riješen problem nedostatka opreme poput uniformi, kabanica, jakni, košulja…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.