PROCESI

Odgođen početak suđenja Mektićevom pomoćniku za zločine u Vlasenici

Stanić: Mektić ga nije suspendirao. M. Tabaković

M. AŠČIĆ

10.6.2019

U Sudu BiH odgođen je početak suđenja za ratne zločine počinjene na području Vlasenice.

U ovom postupku optuženi su Mane Đurić, Radenko Stanić, Miroslav Kraljević i Goran Garić.

Sumnjiče se za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti 1992. i 1993. na području Vlasenice. Oni se terete da su u periodu od aprila 1992. pa do kraja marta 1993. godine u Vlasenici počinili progon bošnjačkog civilnog stanovništva protupravnim zatvaranjem u nehumanim uvjetima te da su odgovorni za ubistva, mučenja, seksualna zlostavljanja i prisilne nestanke.

Đurić je, prema optužnici, bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) te istovremeno i član kriznog štaba općine, kasnije Ratnog predsjedništva Vlasenice. Stanić je bio komandir SJB-a, Kraljević komandant Specijalnog voda u sastavu SJB-a pod nazivom “Mićini specijalci”, a Garić pripadnik policije.

Inače, optuženi Stanić pomoćnik je ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Iako je optužen u martu prošle godine, a optužnica potvrđena dva mjeseca kasnije, Mektić Stanića nikad nije suspendirao.

Razlog za odgađanje početka suđenja, na koje se čeka već godinu, jeste što Tužilaštvo, ali i odbrane žele saslušati vještaka koji je vještačio zdravstveno stanje prvoptuženog Đurića.

Naredno ročište, na kojem bi trebali biti saslušani vještaci medicinske struke, a onda i konačno pročitana optužnica, zakazano je za tri dana.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.