REAKCIJE Nakon što je potpredsjednica VSTV-a pisala Predsjedništvu BiH

Ambasada SAD o pismu Ružice Jukić: Naša ranija izjava dovoljno govori o tome

Niko ne smije biti iznad zakona, poručeno je u zajedničkoj izjavi

M. Aš. / Avaz.ba

Foto: Arhiv


Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, uputila je danas pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u kojem je tražila hitnu reakciju i da obavijeste Ujedinjene narode i Evropsku uniju o uplitanju u rad pravosudnih institucija BiH visokog predstavnika za BiH, šefa Misije OSCE-a, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Holandije i Španije. 

Povodom toga tražili smo komentar i od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Odgovorili su da zajednička izjava OSCE-a, OHR-a, ambasada SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Holandije i Španije, koja je objavljena 7. juna, dovoljno govori sama za sebe. 

Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduvjet za očuvanje vladavine prava, ističe se u zajedničkoj izjavi OSCE-a, OHR-a, te ambasada SAD, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije, u kontekstu posljednjih dešavanja u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH.

U zajedničkoj izjavi je navedeno kako su spomenute ambasade i misije alarmirane nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTV-a, a posebno odluke Prvostepene disciplinske komisije u vezi s navodnim neprimjerenim ponašanjem predsjednika VSTV-a.

- Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduvjet za očuvanje vladavine prava. Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Vijeća nalažu cjelovite i temeljite istrage - piše u toj izjavi. 

Naglašeno je također kako Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost, već naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojima bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke.

Dodaje se da funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji reguliraju ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji. 

- Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH. Navodi se u zajedničkoj izjavi OSCE-a, OHR-a, te ambasada SAD, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na