AKTUELNO

Zvizdić: Pojačati angažman policije i OSBiH, priliv migranata prešao limit

Denis Zvizdić. Avaz.ba

Lj.S/Avaz.ba

10.6.2019

Na sjednici Vijeća ministara usvojena su tri zaključka kada je riječ o povećanom prilivu migranata u BiH, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

Podsjetio je da je naša zemlja,  u slučaju dolaska migranata, željela sačuvati aspekt humanosti, jer su bh. građani bili prije tridesetak godina u sličnoj situaciji. Kako je kazao,  BiH neće postati sabiralište migranata na zapadnom Balkanu, jer je ranije jasno rečeno da zemlja ima određene kapacitete i limite.

Naglasio je da današnja situacija po pitanju migranata pokazuje da su limiti prekoračeni.

Zbog ilegalnih prijelaza migranata Vijeće ministara je na današnjoj sjednici definiralo sporazum koji se odnosi na saradnju entitetskih MUP-ova i Ministarstva sigurnosti o angažiranju dodatnih policijskih snaga kao ispomoći Graničnoj policiji BiH.

Podršku će, kako je kazao Zvizdić, tražiti i od Predsjedništva BiH.

Zvizdić je najavio i angažman Oružanih snaga BiH. Prema njegovim riječima, pripadnici OSBiH će fizički zapriječiti granice, te na taj način onemogućiti plovilima i kamionima da ilegalno prelaze granicu. Kako je kazao, već su detektirani najkritičniji granični prijelazi na kojima operiraju kriminalne grupe. Za pripremanje tog plana zaduženo je Ministarstvo odbrane BiH.

Treći zaključak Vijeća ministara se odnosi na ravnomjerno raspoređivanje migranata na cijeli teritorij BiH. Zvizdić je pojasnio da migrante, osim u Federaciji, treba rasporediti i na teritoriju Republike Srpske.

Paradoksalnim je ocijenio zahtjeve RS da se ojača istočna granica BiH, a kada se, kako kaže, ponudi sporazum za policijsku saradnju, RS to odbija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.