OGORČENOST

Prijetnja Milorada Dodika: Ako Izetbegović uradi ono što namjerava, BiH više neće postojati

Dodik i Izetbegović: Nesuglasice oko NATO puta

A. Ču. / Avaz.ba

11.6.2019

Milorad Dodik u razgovoru za RTRS rekao je da je BiH apatična zemlja s propalom strukturom i nedoraslim političarima koji misle da je inaćenje i discipliniranje drugoga jedini način za rješavanje problema.

Pravi način je da radimo ono što možemo da uradimo i za šta postoji konsenzus da to uradimo, a tamo gdje ga nema da sačeka neko drugo vrijeme. Kada Srbija uđe u razgovore s NATO-om i u NATO, ako ikad uđe, i mi ćemo to uraditi. Dotle to nećemo i oni moraju naučiti tu lekciju. Da li žele da žrtvuju cijelu BiH, to je njihov problem - istakao je Dodik. 

On je upozorio da prvi put kada Izetbegović bez Srba i Republike Srpske uradi bilo šta u vezi s članstvom BiH u NATO-u, više neće biti BiH. 

- Prvi put kada ovo uradi, neka računa da BiH nema. Priželjkujemo takve poteze, ja priželjkujem da neko uradi nešto unilateralno i bez dogovora, odnosno da neki ministar iz Vijeća ministara nešto sam uradi. Od tog trenutka BiH više neće biti i neka čitaju kako hoće ovu poruku - naglasio je Dodik. 

On je istakao da bi to bila stvar preko koje sigurno Republika Srpska ne bi prešla. 

- Sinonimi za BiH su kriza, neuspjeh, intervencionizam međunarodne zajednice i da dva od tri naroda ne žele ovu zemlju. Sve ovo produbljuje političku krizu u BiH, koja je najdublja do sada, a otišao sam u Sarajevo s uvjerenjem da neke stvari mogu biti pokrenute na putu ka članstvu u EU. Njima je važnije da izguraju priču o godišnjem nacionalom planu nego EU - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.