SARAJEVO

Konkretna saradnja s Međunarodnim monetarnim fondom čeka novu vlast

Servisiranje vanjskog duga vrši se u skladu s otplatnim planom

Ministar Bevanda s delegacijom MMF-a. Ministarstvo finansija BiH

Sl. M. / Avaz.ba

11.6.2019

Formiranje vlasti preduvjet je da se nastavi provedba reformi planiranih kroz aranžman s Međunarodnim monetarnim fonom (MMF), saopćeno je nakon današnjeg sastanka ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande s delegacijom MMF-a predvođenom  šefom Misije za BiH Martinom Petrijem. 

- Vijeće ministara do sada je usvojilo dvije kvartalne odluke o privremenom finansiranju jer budžet za ovu godinu nije usvojen, što je, također, posljedica nepotpunog formiranja vlasti - istakao je Bevanda tokom susreta. 

Naglašeno je da u skladu Zakonom o finansiranju institucija BiH tokom primjene privremenog finansiranja bh. institucija realiziraju samo tekuće rashode neophodne za funkcioniranje institucija, dok se servisiranje vanjskog duga vrši u skladu s otplatnim planom i usvajanje budžeta za 2019. godinu nema utjecaja na to.

Sagovornici su se složili da će razgovori o budućoj saradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM. 

Sastanku su prisustvovali i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi (Francisco), kao i njegov nasljednik Endrju Džuvl (Andrew Jewel), koji će dužnost preuzeti od avgusta ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.