KOALICIJA POD LUPOM

Nikšić: Umjesto da tražimo rješenje, izgleda da bi Federacija i država BiH mogle postati Mostar

Bariša Čolak, delegat u Domu naroda PSBiH, podsjetio da su stranke HNS-a BiH još u aprilu 2017. uputile prijedlog izmjena zakona

Piše: M.Sm.

11.6.2019

Ž.Miličević

Budućnost izbora u BiH je krajnje neizvjesna i dovodimo u pitanje rezultate svih budućih izbora, posebno općih, ukoliko prije svega ne omogućimo svim građanima i građankama BiH jednako pasivno i akitivno biračko pravo. 

Kazao je to Dario Jovanović, direktor projekta Koalicije „Pod lupom“, u čijoj je organizaciji danas u Mostaru održana regionalna konferencija pod nazivom „Budućnost izbora u BiH: Kako do slobodnih i poštenih izbora u BiH – Ključni prioriteti za unapređenje izbornog zakonodavstva BiH?“.

Jovanović je naveo da je u okviru konferencije predstavljen finalni izvještaj koalicije o građanskom nestranačkom posmatranju izbora s preporukama za unapređenje izbornog zakonodavstva.

- Nedovršen pravni okvir, neimplementacija obavezujućih presuda domaćih i stranih sudova, rekordan broj izbornih nepravilnosti koje smo zabilježili do sada, izostanak sankcija, politički utjecaj na izbornu administraciju koji je, nažalost, evidentan dovela je do toga da koalicija prvi put otkad posmatra izbore, jedne izbore ocijeni kao djelimično neregularne - rekao je Jovanović.

Učesnici konferencije su se osvrnuli i na višegodišnje neodržavanje izbora u Mostaru.

- To što se radi građanima Mostara je apsolutno neodgovorno - kazao je Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Nermin Nikšić (SDP BiH) izjavio je kako je očito da za provođenje presuda stranih i domaćih sudova nema političke volje.

- Umjesto da tražimo rješenje za Mostar, izgleda da bi Federacija i država BiH mogle postati Mostar. Ustvari, da bi vrlo moguće mogli imati Vladu u tehničkom mandatu u FBiH u naredne četiri godine, jer smo zemlja u kojoj ne postoji institut vanrednih izbora - kazao je Nikšić.

Edin Mušić (SDA), također poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je kako je, kada je riječ o situaciji u Mostaru, „sve ostavljeno parlamentarnim strankama koje imaju različite pristupe i zbog tog se skoro deceniju čeka dogovor“.

Bariša Čolak (HDZ BiH), delegat u Domu naroda PSBiH, podsjetio da su stranke HNS-a BiH još u aprilu 2017. uputile prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji je, kazao je, u paketu rješavao izbore u Gradu Mostaru, za Dom naroda, te Predsjedništvo BiH, a koji, nažalost, istakao je, nije prošao.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.