PREDSJEDNIŠTVO BIH

Dodik: Ne prihvatam izvođenje vojske na granicu sa Srbijom

Na prostoru Republike Srpske neće se praviti migrantski centri

Milorad Dodik. Arhiv

Avaz.ba

11.6.2019

Hitna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine završena je bez donošenja ''bilo koje odluke'', kazao je predsjedavajući Milorad Dodik, naglasivši kako je odbio zahtjev da se  vojska rasporedi na granici prema Srbiji i Crnoj Gori, jer to nije njena nadležnost.

- Ja ne mogu prihvatiti da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori. Odbijena je i odluka za raspoređivanje Frontexa, što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrđa. Jedna mazohistička odluka, jer bi samo povećala probleme krize. Imamo neefikasno i sterilno Vijeće ministara. U skladu s Poslovnikom nije podržan zaključak i to ostaje za sljedeću sjednicu - kazao je Dodik.

Dodik je kazao i kako je odbio zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata na teritoriji cijele države, što je bio zahtjev člana Predsjedništva Šefika Džaferovića.

- Na prostoru Republike Srpske neće se praviti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu - kazao je Dodik dodavši kako je problem s migrantima ''serviran'' nižim nivoima vlasti.

Dodik je naveo i da je preglasan u pogledu Frontexa te kako procedura govori da će se to vratiti na redovne sjednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.