STAVOVI

Džaferović: Teret migrantske krize mora se raspodijeliti na cijelu zemlju

Ovo nije dobra poruka bh. javnosti, bilo bi bolje da smo našli zajednički jezik, stanje je onakvo kakvo jeste, ne želim ga uljepšavati

Šefik Džaferović. A. Sikira

S.DEGIRMENDŽIĆ

11.6.2019

 Predsjedništvo BIH na današnjoj sjednici u Sarajevu, nije postiglo dogovor o načinu rješavanja migrantske krize u našoj zemlji. Dok su članovi kolektivnog šefa države Šefik Džaferović i Željko Komšić dali podršku eventualnom izvođenju pripadnika Oružanih snaga BiH na bh. granice, kao ispomoć Graničnoj policiji, tome se usprotivio Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.  U obraćanju novinarima nakon sjednice, Džaferović je kazao da je predložio da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu Bosnu i Hercegovinu i da nije korektno što Milorad Dodik to nije prihvatio. 


- Gospodin Dodik je predložio zaključak kojim je traženo da se od entitetskih struktura i Granične policije koordiniraju aktivnosti u zaštiti granice. Ja to nisam podržao zbog određenih formulacija. Nadam se da ćemo do naredne sjednice naći neko rješenje. Naravno da ovo nije dobra poruka bh. javnosti, bilo bi bolje da smo našli zajednički jezik, stanje je onakvo kakvo jeste, ne želim ga uljepšavati, niti pred vama niti pred bh. javnošću - kazao je Džeferović novinarima.

On je potcrtao da zagovara stav kada je u pitanju migrantska kriza da BiH mora putem državnih agencija da zaštiti granicu od ilegalnih ulazaka migranata i da je to najefikasniji način rješavanja krize.

- Drugo, teret se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije uredu da teret podnose dva ili tri kantona s posebnim naglaskom na Unsko-sanski kanton. Predložio sam da se migranti rasporede po cijeloj BiH, ali gospodin Dodik je rekao da je protiv. Treće, prema migrantima se moramo podnositi humano i četvrto, migranti moraju poštovati zakone Bosne i Hercegovine - rekao je on.

Na pitanje bi li eventualni angažman Oružanih snaga na zaštiti granica bio zakonit, Džaferović je rekao da je prijedlog bio u skladu sa zakonom.

- Angažman Oružanih snaga gospodin Komšić je ponudio odluku koja je u skladu sa zakonima. To bi bila pomoć Graničnoj policiji. GPBiH je jedina nadležna za granice Bosne i Hercegovine. Upotreba Oružanih snaga kao pomoć ne bi bila protiv zakona - rekao je on.

Također, Džaferović je naglasio da BiH treba stabilna politička situacija i da se eliminira svađalačka retorika, jer kada imate stabilnu klimu, možete kvalitetnije raditi poslove.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH, Džaferović je istaknuo da je za njega vladavina prava prioritetna i da onog časa kada svi u BiH pokažu spremnost poštivanja vladavine prava, da će i Vijeće ministara BiH biti formirano za nekoliko dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.