REAKCIJE

Stav struke i građana: Posljednji moment da država reagira, ali državnika nema

Bez rješenja na hitnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine

I.KRIJEŠTORAC/LJ. SKOKIĆ

11.6.2019

Hitna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije rezultirala nikakvim rješenjem kada je riječ o migrantskoj krizi u našoj zemlji, a stručnjaci za sigurnost poručuju da odzvanja posljednji alarm da državne institucije reagiraju.

- Pretpostavljam da će zbog lijepog vremena migrantski val prema BiH biti povećan. Mora se tražiti bolje rješenje od državnih institucija. Svjedoci smo situacije na području Unsko-sanskog kantona. Sam Kanton ne može riješiti tu problematiku. Ovo je posljednji moment da se angažiramo kao društvo i kao država, da pokušamo to ublažiti - rekao je za Avaz TV profesor na Fakultetu političkih nauka Mirza Smajić.

Ocjenjuje da se zbog nepostojanja političkog konsenzusa migrantska kriza teško može staviti pod kontrolu.

- Na nivou Predsjedništva nije postignut dogovor. Trebaju se ojačati policijski kapaciteti, Granična policija je na kraju svojih kapaciteta, jedina je mogućnost da se s entitetskim i kantonalnim MUP-ovima pokuša iznaći rješenje kako bi se zaštitila zelena granica istočnog dijela zemlje - dodao je Smajić.

Hitno zasjedanje tročlanog Predsjedništva i nepostizanje dogovora oko gorućih problema u zemlji za građane BiH je još jedna politička igrarija. Kako kažu anketirani građani Sarajeva, politička prepucavanja oko migrantske krize su dogovorena, a sigurnost u BiH nema ko garantirati, jer državnost ne postoji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.