SARAJEVO

Ivancov: Rusija je zainteresirana za stabilnu, prosperitetnu i nezavisnu BiH

Sistemski razvoj saradnje u oblastima, kulture, obrazovanja, ali i investiranja

Peter Ivancov

N. Če. / Avaz.ba

11.6.2019

Ambasador Ruske Federacije u BiH Peter Ivancov izjavio je večeras u Sarajevu, na prijemu u povodu Dana Rusije, da je saradnja te zemlje i Bosne i Hercegovine od zajedničkog interesa, a da su narodi tih država vezani višestoljetnom zajedničkom historijom, kulturom i jezikom.

- Rusija je zainteresirana za stabilnu, prosperitetnu i nezavisnu BiH i kao jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma vidi svoj zadatak u promociji strogog pridržavanja normi i principa Dejtona, u strogom skladu s garantiranom ravnopravnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Čvrsto se držimo ove pozicije, nemamo je namjeru mijenjati – naglasio je Ivancov.

Mi sistemski razvijamo, dodao je on, saradnju s BiH u svim oblastima, kulture, obrazovanja, ali i investiranja.

- Rusija je među najvećim stranim investitorima i vanjskotrgovinskim partnerima BiH - kazao je Ivancov i naveo da u BiH uspješno djeluju veliki ekonomski operateri "Zarubežnjeft", "Gazpromnafta", "Sberbanka", koji ne samo što su vodeći porezni obveznici već i poslodavci za hiljade građana BiH.

Ivancov je ruskom narodu čestitao Dan Rusije, poželio im prosperitet i dobrobit, a gostima prijema, među kojima je bio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poželio dobro zdravlje i uspjeh u životu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.