MIGRANTSKA KRIZA

Šta će uraditi BiH nakon što je Hrvatska postavila ogradu sa šiljcima na granicu

Piše: E. Trako

11.6.2019

Na graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše s hrvatske strane je postavljena metalna ograda sa šiljcima u visini tri metra. Dok graničari Bosne i Hercegovine nisu u stanju da se izbore s tridesetak migranata skrivenih u šumi, Hrvatska, nimalo naivno, ništa ne prepušta slučaju.

Kako je prošle sedmice kazao i Mujo Koričić, komesar MUP-a USK, devet mjeseci BiH nema ni državnu strategiju za upravljanje migracijama.

Fiksna ograda

- Sve je palo na naša leđa – kazao je Koričić, a isto govore i svi zvaničnici Vlade USK.

Govori to i situacija na terenu.

- Je li ovo reakcija na naše postupke vezane uz migrantsku krizu ili je mjera predostrožnosti zbog događaja iz oktobra prošle godine, kada su migranti vršili pritisak na ovaj granični prijelaz? Ali, ovo je ranije najavljeno i riječ je o fiksnoj ogradi – pojasnio je Koričić.

Koričić: Na Maljevcu prošle godine bilo 300 migranata

Prošle godine u oktobru oko 300 migranata organizirano je krenulo upravo na ovaj prijelaz u namjeri da prijeđu u susjednu Hrvatsku. Prva dva dana zabilježeno je bezbroj sukoba s policijom, a u jednom trenutku migranti su nasilno probili kordon Granične policije BiH. Tom je prilikom i nekoliko policajaca povrijeđeno.

Nakon drame koja je trajala desetak dana, migranti su se mirno razišli i vratili u prihvatne centre u Velikoj Kladuši i Bihaću.

Trend u Evropi

Postavljanje metalnih ograda i bodljikavih žica postalo je trend u Evropi s jačanjem desničarskih političkih stranaka. Osim Mađarske i Austrije, ogradu je na Breganu i Macelj postavila i Slovenija duž graničnog pojasa s Hrvatskom.

Konkretan odgovor iz BiH na potez Hrvatske za sada nije stigao. U međuvremenu je održana hitna sjednica Predsjedništva BiH o migrantskoj krizi ali nisu usaglasili stavove.

Dujković: Najavljeni radovi

Željko Komšić, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi Oružanim snagama raspoređivanje na granicu s Crnom Gorom i Srbijom. Prema ovom prijedlogu, angažiranje jedinica Oružanih snaga BiH ne podrazumijeva korištenje naoružanja i bojevih sredstava. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.