PARLAMENT BIH

Borjana Krišto dobila zahtjev za sazivanje hitne sjednice, odluka danas

Grupa poslanika traži zasjedanje zbog rasprave o migrantskoj krizi u USK te stanju u pravosuđu, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije

Krišto: Izjašnjenje o zahtjevu

S.DEGIRMENDŽIĆ

12.6.2019

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, potvrdila je za „Avaz“ da je dobila zahtjev grupe poslanika za sazivanje hitne sjednice tog doma. Na naš upit o tome hoće li i kada sazvati sjednicu, Krišto je kazala da će javnost „o svemu biti obaviještena danas“.

Podsjećamo, jučer je 14 poslanika iz SDP-a, SBB-a, Naše stranke, SDS-a, PDP-a, A-SDA, PDA i Nezavisnog bloka uputilo zahtjev za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatrala aktuelna situacija u pravosudnim institucijama, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, te informacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH, s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Inače, prema Poslovniku Doma, predsjedavajući tog tijela, na zahtjev najmanje pet poslanika ili na zahtjev većine članova Kolegija Doma, sazvat će sjednicu Doma u roku od tri dana od dana prijema zahtjeva. S obzirom na to da je zahtjev upućen jučer, sjednica bi mogla biti zakazana za petak.

Podsjećamo, grupa poslanika je tražila hitnu sjednicu o migrantskoj krizi i 11. aprila. Međutim, poslanici SNSD-a i HDZ-a BiH nisu došli na za taj dan zakazanu sjednicu te nije bilo kvoruma za njeno održavanje. 

Inače, nijedan dom PSBiH, otkako su konstituirani, i to Predstavnički u decembru prošle, a Dom naroda u februaru ove godine, nisu održali nijednu sjednicu. Za to vrijeme parlamentarci uredno primaju plaće i druge naknade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.