BH. LJEPOTE

Neponovljivi prizori Vrana i Čvrsnice odmor su za oči i dušu: Na Blidinju spremaju događaj koji se ne propušta

VIP događaj koji će se održati 12. jula u "Hajdučkim Vrletima" poslužit će prezentaciji Parka prirode Blidinje i svih njegovih turističkih potencijala

Blidinje: Zove ljepote i zdravlja

A. ČULIĆ

12.6.2019

Park prirode Blidinje prostire se na površini od 364 km², pokrivajući velika područja planina Čvrsnice, Čabulje i Vrana. Blidinje je zov ljepote i zdravlja i zaista se ne zna je li taj zov jači u proljeće i ljeto, kada je ovaj prostor jedan veliki buket krajobraza ili pak u zimu, kada je cijela planina obučena u neopisivo ugodnu bjelinu.

Još manje od mjesec je ostalo do "Blidinje BIKE Festivala", koji se održava u organizaciji udruženja "Herzegovina Bike", "Herzegovina Outdoor", "Visit Blidinje" i "BK Mostar". 

Događaj je to koji će se održavati kroz tri dana i donijet će mnoge zanimljive sadržaje za sve, od rekreativne biciklijade, pa sve do centralnog događaja "XCM Herzegovina" kada će profesionalci "izletjeti" na staze Blidinja.  

Događaj je osmišljen da traje tri dana, od petka, 12. jula, s VIP prezentacijom.

U subotu je rekreativna biciklijada "Stazom 'ajduka", a u nedjelju je glavni događaj UCI C3 MTB maraton "XCM Herzegovina".

- Posljednjih dana intenzivno radimo na organizaciji događaja. Konstantno smo u kontaktu s UCI komesarom koji nam uvelike pomaže u organizaciji ovog UCI događaja, no moram priznati da imamo jako velik interes i broj prijava za rekreativnu biciklijadu "Stazom 'ajduka" - kazao je Toni Zorić, predsjednik Udruženja ''Herzegovina Bike''.

VIP događaj koja će se održati u petak u "Hajdučkim Vrletima" poslužit će prezentaciji Parka prirode Blidinje i svih njegovih turističkih potencijala.

Na prezentaciji će biti prisutni i strani uzvanici, od UCI komesara, do naših prijatelja iz Švicarske i Francuske ambasade, te zvaničnici ispred Biciklističkog saveza BiH, kao i ministri kantona koje su uključene u organizaciju događaja.

- Klima u ljetnim danima na Blidinju je blaga i nisu velike vrućine te imamo doista velik interes za rekreativni događaj koji će se održati u subotu - biciklijada "Stazom 'ajduka". No, moram dodati da nije tu samo biciklijada. Pripremamo jako velik broj popratnog sadržaja koji će, vjerujem, biti vrlo zanimljiv svim sudionicima ovog događaja. Tu je i jutarnji aerobik koji će održati naša fitnes instruktorica, zatim velik broj izlagača kako iz svijeta biciklizma, tako i onih lokalnih koji će prezentirati Blidinje i njegove potencijale. Dalje tu je i vožnja ski-liftom, vožnja i testiranja E-Bike bicikla koje će nam ustupiti naši prijatelji iz "onlyCROATIA" kompanije, te, naravno, na kraju dana neizostavni "Pasta party", koji će se održati u restoranu "Staza" na Blidinju" - istaknuo je Zorić.

Tražite li pogodno mjesto za opuštanje i udisanje čistog zraka, Blidinje je definitivno pravi izbor. Na samo sat i po vožnje od mora, ovo se hercegovačko izletište može pohvaliti očuvanim okolišem i neponovljivim planinskim prizorima Vrana i Čvrsnice.

Odlučite li se za ovo odredište, napravit ćete izuzetan potez na uklanjanju stresa kao posljedice savremenog načina života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.