REAKCIJE

Komšić: Dodikov izvještaj Vulinu je ponižavajući

Željko Komšić. Arhiv

Vijesti.ba

12.6.2019

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je ponižavajućim današnji izvještaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika srbijanskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu.

- Nevjerovatno je da predsjedavajući Predsjedništva BiH podnosi izvještaj običnom ministru odbrane druge države, koji ga je danas verbalno potapšao i pohvalio za blokiranje i odbijanje rješenja migrantske krize u Bosni i Hercegovini. Kao član Predsjedništva, ograđujem se od ovog servilnog i nedostojnog čina. Dok je bio predsjednik manjeg bh. entiteta, donekle se mogla shvatiti ovakva praksa da bespogovorno sluša predstavnike srbijanske vlasti, ali je vrijeme da nauči da je sada dio kolektivnog šefa države. Očito je da ćemo o sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata iz Srbije morati detaljnije razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - kazao je Komšić, prenose Vijesti.ba.

Kako je naveo Komšić, umjesto da sprečava ilegalni prijelaz migranata u Bosnu i Hercegovinu, srbijanski ministar odbrane daje sebi za pravo da komentira odluke Predsjedništva BiH o upotrebi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Da Vučićev ministar i zaista radi svoj posao i sprečava ilegalni prelazak migranata iz Srbije u BiH, uopće ne bi bilo potrebe da se razmatra angažman Oružanih snaga BiH na granici sa Srbijom, niti bi ikada kolegi Dodiku palo na pamet da prvi predloži nešto poput toga - smatra Komšić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.