VIDEOINTERVJU

Jusko: Odgovor FBiH na uvođenje rezervnog sastava policije u RS je uspostava sigurnosnog balansa

Regularni sastav Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije kapacitiran da odgovori na sigurnosne izazove

Piše: I. KRIJEŠTORAC/ Lj. SKOKIĆ

12.6.2019

Zbog uvođenja sigurnosnog balansa u potpunosti podržavam osnivanje rezervnog sastava policije i u Federaciji Bosne i Hercegovine, izjavio je za Avaz TV ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Ismir Jusko.

Kao veliki poznavalac sigurnosnih sistema u BiH, Jusko je komentirao uvođenje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj te naglasio kako će na pokrenutu priču o toj temi RS u najkraćem mogućem roku dobiti odgovor. 

- Ne treba biti veliki stručnjak u oblasti sigurnosti, pa da se zaključi da će, ako jedan entitet započne priču o formiranju rezervnog sastava, u najkraće vrijeme uslijediti odgovor drugog entiteta, da će to i oni uraditi. Ako želimo praviti neki sigurnosni balans, ja to u potpunosti podržavam – kazao je Jusko. 

Ističe da je regularni sastav Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH kapacitiran da odgovori na sigurnosne izazove.

- Bit ću ličan u svom odgovoru. Volio bih da našu snagu i sredstva usmjerimo prema novim radnim mjestima, prema edukaciji mladih ljudi, poboljšanju zdravstva i poboljšanju ekonomske situacije, nego da se usmjeravamo prema nekim drugim stvarima. Stava sam da, prije svega, treba prema sistematizaciji popuniti sva upražnjena radna mjesta, od kantonalnog do državnog nivoa, zatim od agencija do ministarstava unutrašnjih poslova, jer su u velikom deficitu kadrova – dodao je Jusko. 

Prema njegovim riječima, fokus Vlade KS jeste da projekti koji su spremni za realizaciju ne smiju biti na čekanju.

- Besmisleno je da imamo projekte za koje je bio osiguran novac i više od pet godina i on je bio na čekanju za realizaciju. S druge strane, imali smo projekte koji su bili spremni za realizaciju, ali nije bilo finansijskih sredstava. Zato smo kod planiranja i rebalansa budžeta za ovu godinu stavili fokus na projekte koji su spremni za realizaciju u svakom ministarstvu ponaosob, da se fokusiramo na projekte koji mogu biti realizirani u što skorijem periodu – rekao je on.

Ministar za boračka pitanja kaže da se resorno ministarstvo vrlo često definira kao socijalno ministarstvo.

- Kada me pitaju koji je raspon poslova koje ovo ministarstvo obuhvata, ja ću reći: od rođenja djeteta pa do smrti predstavnika boračke populacije. Od preuzimanja mandata, Ministarstvo je uradilo nekoliko značajnih projekata, kao što je projekt prekvalifikacije. Dali smo predstavnicima boračke populacije da oni koji su na birou prođu prekvalifikaciju i zasnuju radni odnos kod poznatog poslodavca, dajemo punu podršku boračkim zadrugama, maksimalno smo uključeni u rješavanje stambenog pitanja onima kojima je to sada gorući problem – kazao je, između ostalog, Jusko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.